Постраждалим від вибухів на арсеналі лозівчанам радять скаржитися +vd

Хутір Лісовський знаходиться за 3 кілометри від арсеналу. Тут у 2008 році вибухами побило майже усі 28 будинків. Частину з них відремонтували, а про інші забули.

Шкоду будинку Зінаїди  Ємець оцінили у 3 тисячі 800 гривень. Ні грошей, ні ремонту вона так і не дочекалася. Взяла в кредит втричі більшу суму та відновила будинок сама. І людські ремонти, і державні нині однаково нищать планові підриви, нарікають люди. Вони переконують, що досі живуть, як на пороховій діжці.

Лісівчани стали добиватися, аби їм компенсували завдану підривами шкоду. Люди викликали місцеву комісію і попросили ще раз оглянути їхні будинки. Перевіряючі, за словами постраждалих, переписали усі потріскані будівлі. За організованість і наполегливість лісівчан навіть похвалили. Квартальна Лісовського Лариса Шевченко говорить, що працівники міськвиконкому подякували за листи-скарги і запевнили: чим більше буде людських нарікань, тим більше шансів отримати допомогу.

Скарги лозівчан на підриви, вже посприяли тому, що весною у місті запрацює міжвідомча комісія. На останній нараді квартальних про це повідомив начальник Лозівського райуправлінння МНС Володимир Тертишний. За його словами, рятувальники, військові та представники міської влади дізнаватимуться, наскільки підриви шкодять будинкам, і чи взагалі ці процеси взаємопов’язані.

Людей просили активно викликати комісію та вимагати документальних підтверджень. Лише об’єднавшись лозівчани зможуть отримати державні гроші. Адже за словами керуючого справами міськвиконкому Юрія Кушніра, своїми коштами Лозова не осилить ремонти розбитих будинків.

Нині на відновлювальні роботи необхідно більше 9 мільйонів гривень. Однак, як говорить Юрій Кушнір, протягом 2 останніх років держава взагалі коштів не виділяла. Постраждалих підтримували за рахунок місцевого бюджету. У 2013 році  місто також планує допомогти людям.

А ще, втішали квартальних рятувальники, цього року остаточно завершаться підриви. Державна програма ліквідації арсенальних наслідків добігає кінця.

 

Анна Скрипник

 

{youtube}GmmbW9_B0I0{/youtube}