Перші ОСББ у Лозовій у 2013 році створили посадовці у будинках, де живуть +vd

17 об’єднань співвласників багатоповерхових будинків мають створити лозівчани у 2013 році. Таке завдання перед міською владою поставила Харківська облдержадміністрація. Минулоріч подібний план вдалося виконали лише на третину: у Лозовій створили 4 нові ОСББ замість 12.

Лозівський мер Сергій Степанов доручив усім міським високопосадовцям переконувати власних сусідів. Завдання вже успішно виконав головний інженер Житлової управляючої компанії Дмитро Стусенко. Його ОСББ вже створено і проходить процедуру реєстрації. Це будинок 28 на 1 мікрорайоні.

Своїх сусідів у перевагах об’єднання співвласників головний інженер ЖУКа почав переконувати 4 місяці тому. Першою реакцією мешканців на перших зборах, говорить Дмитро Стусенко, була тиша.

“Тобто, люди — близько 60-70% з тих, хто зібрався, — в принципі не розуміли, що таке ОСББ, що від них хочуть і навіщо їх тут зібрали. Але потім, по мірі того, як ми роз’яснювали, вели роз’яснювальну роботу, виникали питання: “а для чого?”, “а як буде?”, “а чим воно відрізнятиметься від того, що є зараз?” – розповідає він.

Дмитро Стусенко двічі проводив зустрічі з сусідами за участю директора ЖУКа. Той розповідав, куди йдуть гроші людей. Але найбільше ефекту, за словами пана Стусенка, дав поквартирний обхід і особисті бесіди. Комунальник дуже вдячний за допомогу у цій роботі співробітникам жилкомунгоспу, які ходили по квартирах разом з ним.

Головне, заради чого люди таки пішли в ОСББ, – капітальний ремонт даху, говорить Дмитро Стусенко, якого обрали головою об’єднання співвласників. За підрахунками, капремонт обійдеться у 200 тисяч гривень. Самі люди б ніколи таку суму не зібрали. Тепер, коли будинок створив ОСББ, гроші має дати бюджет.

“Ті ОСББ, які створилися у Лозовій, — жодне ОСББ не залишилося без капітального ремонту чи то покрівлі, чи то ліфтів, чи то інших об’єктів — інженерні комунікації, які потрібно було ремонтувати, які було погоджено з членами цього ОСББ”, – зауважив перший віце-мер Лозової Володимир Денисенко.

На 2013 рік у міській скарбниці заклали 900 тисяч гривень на капітальні ремонти житлового фонду. Міський голова Сергій Степанов заявив, що переважно і у першу чергу ці гроші витрачатимуть на ОСББ. У план фінансування вже потрапили об’єднання Дмитра Стусенка та ще одне ОСББ — на вулиці Зубарєва. Тут сусідів переконали представники комунального підприємства “Еко-Сан”.

13 лютого на прийомі у першого заступника губернатора Харківщини Валентина Дулуба, який той проводив у Лозовій, Дмитро Стусенко попросив, щоб гроші на капремонт будинку виділив обласний бюджет.

“Ви прохаєте 391 тисячу? Так? Перший внесок такий, дольова участь наша, так? Я вам скажу, що, напевно, ми таку суму не подужаємо для вас. Тисяч 200 можемо подужати”, – відповів Валентин Дулуб.

Цього якраз вистачить на дах. Частину грошей на ремонт будинку, не називаючи суму, тут же на прийомі у Валентина Дулуба пообіцяв знайти Лозівський міський голова Сергій Степанов. Усе інше членам ОСББ доведеться зібрати самим.

Валерія Гецко, Інна Воробйова

 

{youtube}lbVPJHjZbik{/youtube}