Мешканцям Лозівщини віддали борги за паї після втручання депутатів і прокуратури +vd

Майже півроку мешканці Смирнівської та Шатівської сільрад чекали гроші за свою землю. Краснопавлівське КХП затримало виплати 137 пайщикам.

Восени 2012 року до кандидата у народні депутати України Анатолія Гіршфельда та обласного депутата Сергія Зеленського звернулися мешканці Шатівської та Смирнівської сільрад. Вони поскаржилися, що підприємство, яке орендує в них паї, — Краснопавлівський комбінат хлібопродуктів — не віддає плату за землю — ані грошима, ані зерном. Усі селяни тримають господарство і часто живуть за його рахунок. В цю ж зиму вони входили, не знаючи, чим годуватимуть тварин.

Анатолій Гіршфельд та Сергій Зеленський звернулися до керівництва Краснопавлівського КХП, і те пообіцяло заплатити до кінця року. Воно мало таке право. Однак плати за паї люди не побачили ані в січні, ані в лютому. Тоді вони знову звернулися до своїх обранців. Під листом до депутата облради Зеленського свої підписи поставили близько 60 мешканців Шатівської сільради.

“Мною були зроблені відповідні рухи, тобто, запрошений був керівник підприємства на співбесіду, де він відмовився коментувати ситуацію, сказав, що це від нього не залежить. Ці питання вирішують керівники вищого рівня”, – розповідає Сергій Зеленський.

Депутат облради повідомив про ситуацію народному депутату України Анатолію Гіршфельду, і той одразу звернувся до прокуратури Харківської області.

Перевірку підприємства проводила Лозівська міжрайпрокуратура. Вона встановила, що КХП не розрахувався з людьми за 137 орендованих паїв. Сума боргу сягнула 300 тисяч гривень.

Після такого втручання підприємство почало платити.

“Вказані порушення вимог чинного законодавства усунуті. Підприємство дало відповідь, що відрахувало загальну суму 296 тисяч гривень. На теперішній час вказане подання Лозівської міжрайонної прокуратури задоволено у повному обсязі, відшкодована уся заборгованість за договорами оренди”, – повідомив прокурор Лозівської міжрайонної прокуратури Михайло Гармаш.

У селі Миколаївка Шатівської сільради підтверджують: гроші отримали. Щоправда, кому за це дякувати,  точно не знають. Тутешні люди зверталися не лише до депутатів, а й на гарячу урядову лінію. Однак це було вже після того, як народний депутат Гіршфельд підключив прокуратуру. Тож урядова перевірка побачила лише результат їхнього втручання — що заборгованості більше немає.

Як повідомили у Лозівській міжрайонній прокуратурі, борги за паї — це нетипова ситуація для Лозівського району. І на сьогоднішній день, за інформацією правоохоронців, усі сільськогосподарські підприємства повністю розрахувалися зі своїми орендодавцями за минулий рік.

Валерія Гецко

 

{youtube}Ntphr9NDGuI{/youtube}