Аграрний фонд судиться з лозівським підприємством через форвардні контракти +vd

Лозівське хлібоприймальне підприємство скасувало чужі договори на 3 мільйони гривень і через це може втратити мільйон своїх грошей.

У травні 2012 року приватно-орендне сільськогосподарське підприємство імені Щорса, яке обробляє землі на Лозівщині, уклало з Аграрним фондом 2 договори. Це були так звані форвардні контракти, коли держава одразу платить наперед половину вартості майбутньої поставки. У даному випадку це було 1,5 мільйони гривень.

За кілька місяців ПОСП імені Щорса приєднали до Лозівського ХПП. Вони обидва входять до групи “Кернел”, і начебто це було рішення “згори”. Зобов’язання Щорса перейшли до ХПП як до правонаступника.

ХПП зерно не поставило, аванс державі повернуло. Але Агрофонд вимагає, щоб воно сплатило ще й штрафи за невиконання контрактів. Загальна сума неустойки — 1,084 млн.грн. Хлібоприймальне підприємство відмовилося це робити, і фонд звернувся до прокуратури. Та провела перевірку і встановила, що претензії фонду мають підстави. Тепер Лозівська міжрайпрокуратура представлятиме інтереси державного Аграрного фонду у господарському суді.

Керівництво ХПП ситуацію не коментує, посилаючись на те, що рішення про злиття підприємств і виконання зобов’язань приймалися на більш високому рівні — у “Кернелі”. Єдине, що говорять на ХПП, — нехай суд доводить, хто правий.

Валерія Гецко

 

{youtube}tmnYAXwW-GI{/youtube}