Лозівські податківці перевірять, як фермери розраховуються з людьми +vd

Сільгоспвиробників Лозівщини та Близнюківщини податківці попередили про масові перевірки. Це відбулося на спеціальному семінарі 18 вересня. 

 

Чому перевірятимуть

Ретельно перевірити сільгоспвиробників вирішили у Києві, пояснили місцеві податківці. Все через податкові пільги для фермерів. У минулому році в України вони перевищили 15 мільярдів гривень, повідомили в інспекції. Крім того, останні 5 років сільгоспвиробників податківці практично не перевіряли.

«Такий стан справ дозволив ділкам від тіньової економіки проникнути у цю сферу. Непоодинокі випадки, де підприємці з незначною площею землі — 100-200 гектарів — декларують багатомільйонні обороти», – зазначила заступник начальника Лозівської податкової Тетяна Могильченко.

Що привертає увагу

Сумнівними податківці також називають підприємства, які з кількома оформленими працівниками та з двома тракторами встигають обробляти великі площі.

Ще один критерій сумнівності – мала зарплатня робітників. За цими та іншими показниками фермерів Лозівщини та Близнюківщини поділили на 3 групи ризику. До найризикованіших потрапила десята частина місцевих сільгоспвиробників.

Для сільгоспвиробників не зовсім вчасно

Під час перевірок податківці повинні запросити документи за 1,5 роки,  і це занепокоїло фермерів. Утім, більше їх схвилювала несвоєчасність податкового контролю: сільгоспвиробникам зараз ніколи відволікатись на перевірки.

«У той час, коли йде збирання врожаю, у нас особливий такий період і от запрошують якісь дані або запрошують на перевірку, то безумовно… Якби це було у січні, коли ми, як ведмідь у берлозі, то можна було б і перевірками займатися», – зауважив голова асоціації сільгоспвиробників Лозівського району Віталій Орлов.

А можна і уникнути

Посилаючись на партнерські відносини, місцеві податківці підказали сільгоспвиробникам, як уникнути перевірок. За словами начальника інспекції Валентина Тетянчука, для цього треба правильно та старанно заповнити спеціальні таблички – такі собі міні-звіти. Якщо вони не викличуть у податківців питань, то фермерів турбувати не будуть.

Анна Скрипник

 

 

{youtube}-GudZWhkuG4{/youtube}