Голова лозівських чорнобильців Олександр Дяченко зустрівся із Папою Римським +vd

Голова Лозівського об’єднання «Союз Чорнобиль України» Олександр Дяченко взяв участь у паломницькій поїздці в Рим з нагоди 30 роковин трагедії на ЧАЕС. 20 квітня чорнобильці побували на генеральній аудієнції Папи Римського у Ватикані та поспілкувалися із ним.

Голову Лозівського об’єднання «Союз Чорнобиль України» разом з групами ліквідаторів з України та Білорусії включили у програму Європейський тиждень пам’яті «За майбутнє після Чорнобиля і Фукусіми». За кілька днів у Римі чорнобильці побували на екскурсіях та поспілкувалися із Папою Римським. Олександр Дяченко говорить, ще місяць тому навіть не здогадувався, що йому випаде така можливість.

Добиралися до Рима літаком – майже 3 години. У Ватикан запросили ліквідаторів із Києва Дніпропетровської, Чернігівської та Харківської областей. Найбільше людей було із Харківщини. Загалом група із Білорусії та України налічувала понад 30 чоловік.

Приймали українців добре, як у очевидців катастрофи розпитували про їхнє здоров’я та цікавилися ставленням до атомних станцій. Головна подія програми – генеральна аудієнція Папи Римського. Ліквідатори поспілкувалися із ним, та зробили фото напам’ять. У своїй промові Папа Франциск говорив про наслідки катастрофи для України та усієї Європи.

Головна ідея розмови – атомні станції та мирний атом, європейці закликали переходити на нові джерела енергії – екологічніші.
Європейський тиждень пам’яті «За майбутнє після Чорнобиля і Фукусіми» проходив у 14 країнах. Українські ліквідатори мали змогу побувати у Норвегії, Іспанії, Німеччини, Польщі і Англії.
Попри погодні умови та щільний графік, пов’язаний із 30 роковинами Чорнобильської трагедії Олександр Дяченко досі в захваті від поїздки. Говорить, емоції, які пережив там, залишаться із ним надовго.

           {youtube}GxD5Y2ykIkM{/youtube}