Реєстрація нерухомості: з нового року — за новими правилами +vd

В операціях з нерухомістю з 1 січня все по-новому. Замість Бюро техінвентаризації право власності тепер реєструють підрозділи Мінюсту та нотаріуси.

У Лозовій адреса, де оформлюють право власності на нерухоме майно, залишилась тією ж. Реєстраційна служба міськрайуправління юстиції знаходиться лишень поверхом вище за БТІ. Коли людині потрібно отримати документ на нерухомість, вона має звертатися сюди.

Співробітники служби перевіряють вже наявні папери, звіряють інформацію про об’єкт у трьох різних реєстрах і вже потім заносять її у свою електронну базу.

Коли відомості про нерухомість потрапляють у реєстр, служба видає витяг з нього господарю об’єкта. Цей документ засвідчує право власності і діє безстроково. Щоб його отримати, потрібно сплатити 119 гривень держмита і 120 гривень за інформаційні послуги. Обов’язково.

За перші дні нового року до лозівських реєстраторів звернулися близько 200 осіб. Перші отримали свої документи протягом 4 робочих днів, хоча законом відводиться аж 14.

Єдиний держреєстр нерухомості має унеможливити зловживання, говорить начальник лозівської реєстраційної служби Іван Гаврилюк. Наприклад, недобросовісний власник не зможе продати квартиру, яка знаходиться під арештом. Бо всі обмеження й обтяження права власності заносяться до реєстру і зазначаються у витязі.

Нотаріус також може реєструвати право власності на нерухоме майно. Але лише тоді, коли одночасно він посвідчує правочин — купівлю-продаж об’єкта нерухомості, його обмін, дарування тощо, пояснює нотаріус Нінель Даниленко. І то — продавець спочатку має внести квартиру чи будинок до держреєстру через реєстраційну службу, а нотаріус реєструватиме право вже наступного власника і видаватиме йому витяг. Коштує це стільки ж — 239 гривень.

“Робиться правочин — купівля-продаж, дарування. Після цього нотаріус вже реєструє перехід права власності. І видає покупцю витяг про реєстрацію права власності. Тобто, від нотаріуса громадянин виходить з усіма документами, нікуди йому вже не треба йти”, – пояснює процедуру Нінель Даниленко.

Хто втрачає за нових правил гри — це БТІ. З функцій у нього залишається тільки інвентаризація і видача техпаспорту. Реєстрацію нерухомості у лозівському бюро більше не проводять взагалі. Реєстратори залишились без роботи — вони не мають юридичної освіти і не підходять Мінюсту, а саме Бюро — без частини прибутку. Через це кілька працівників пішли самі, не чекаючи скрути. Штат скоротився з 25 до 16 чоловік.

Чи буде нова система оформлення нерухомості кращою за попередню, начальник Лозівського БТІ Олег Загамула судити не береться. Зараз новий техпаспорт не обов’язковий, наприклад, для продажу житла. Тож попередній власник може щось приховати. Раніше ж реєстратори володіли усією інформацією про нерухомість, бо  реєстрація проводилася тільки після інвентаризації.

Нова система має цілу низку неузгодженостей: у БТІ не знають, чи потрібно змінювати прізвище власника у техпаспорті і чи можливо це зробити, у нотаріусів багато питань з реєстрацією нерухомої спадщини і землі, у службі реєстрації чекають, коли запрацює зв’язок із земельним кадастром.

Головне, чим заспокоюють і перші, і другі, і треті, – жоден з документів на право власності, виданий раніше, не втрачає чинності. А роз’яснення неузгодженостей потроху надходять.

Валерія Гецко

 

{youtube}WYHJQ5qbPs8{/youtube}