За відмову лікуватися від туберкульозу погрожують кримінальною відповідальністю +vd

 

Не хочеш лікуватися — змусять заради здоров’я інших. Уряд видав розпорядження, щоб хворих на заразні форми туберкульозу віднині лікували примусово. 

Фтизіатри отримали право через суд поміщати у стаціонар таких пацієнтів. Якщо ж хворі і після цього тікатимуть, їм загрожуватиме кримінальна відповідальність.

У 2012 році на Лозівщині кількість виявлених хворих на туберкульоз підстрибнула до 74 чоловік. Це на 12 випадків більше, ніж позаторік, і на третину вище середньообласного показника, свідчать в обласному протитуберкульозному диспансері №6 (він розташований у Лозовій).

Хворих навряд стало більше, говорить його головний лікар Ірина Кушнарьова, – просто обстежувати людей стали ретельніше. Минулоріч селами Лозівщини їздив пересувний цифровий флюорограф. Кількість виявлених хворих зросла саме серед сільського населення, зауважує лікар, а серед городян вона залишилась на рівні попередніх років.

Найбільш небезпечною є відкрита форма туберкульозу — це заразні хворі. У 2012-му таких було три чверті з усіх виявлених. Переважно, це люди, які не обстежуються роками, без офіційної роботи, але із шкідливими звичками. Водночас, хворіють на туберкульоз і цілковито благополучні люди. Якраз через величезну розповсюдженість хвороби, пояснює головлікар диспансеру.

Більшість пацієнтів-туберкульозників лікуються відповідально, говорить Ірина Кушнарьова: перші 2-3 місяці – у стаціонарі, а потім  регулярно приймають ліки і приходять на прийом. Протитуберкульозні препарати усім пацієнтам видають безкоштовно.

Однак на Лозівщині є кілька хворих, яких ніяк не можуть вмовити лікуватися. Ось тут і можуть стати у нагоді урядові ініціативи з примусового лікування.

“Якщо раніше ми у результати усіх цих складних заходів — викликати до суду, доставити, дій, з’ясувань — його помістили до стаціонару, він за три дні пішов, і нічого йому за те не буде, ми знову мали позиватися до суду, то зараз є таке, що він буде притягнутий до кримінальної відповідальності, здається, навіть до 3 років позбавлення волі. Ну, подивимось, як це закон працюватиме”, – знизує плечима Ірина Кушнарьова.

Протягом року один хворий з відкритою формою туберкульозу може заразити до півтора десятка людей. Відповідно до статистики, з них помре троє — тобто, кожен п’ятий. Фтизіатри не говорять, що примусове лікування порушує права людини. Вони нагадують: в Україні епідемія туберкульозу.

Валерія Гецко

 

{youtube}uKWdUiO4tjU{/youtube}