Правила гастрономічної етикети: Як коректно поводитися у ресторані

Гастрономічні заповіді Як вести себе в ресторані

Ресторан – це особливе місце, де ми можемо насолодитися вишуканою кухнею, спокійно провести вечір в приємній компанії і насолодитися атмосферою. Проте, якщо ми не знайомі зі звичаями та етикетом ресторанного сервісу, то наше замовлення і трапеза можуть стати незручною для нас і присутніх поруч. Тому дуже важливо знати основні правила етикету у ресторані, щоб ми могли насолоджуватися стравою без проблем.

Перш за все, варто звернути увагу на деякі правила, пов’язані зі замовленням страви. В ресторані слід замовляти страву, використовуючи тільки відповідні прилади. Заборонено замовляти страву руками, оскільки це неестетично та негігієнічно. Крім того, варто замовляти страву, яку послуговують в даному закладі, а не різні страви з різних кухонь.

Щодо прийому страви, то варто знати, що в ресторані є свої особливості еталонної подачі страви. Наприклад, традиційно в Україні страви кладуть на правий край тарілки, а в Європі – на центральну частину тарілки. Якщо в меню вказано, що страва подається з соусом, то не слід забувати про це та розташовувати соус ближче до центру тарілки. Також слід пам’ятати, що перед початком трапези слід службові прилади розташувати по боках підстилок, щоб заздалегідь визначити, які прибори є вільними.

При вході в заклад

При вході в заклад

Якщо вечір трапився у ресторані, слід собою матися відповідно до правил етикету. При вході в заклад варто слідкувати за кінцями вашої трапези, адже у закладі можуть присутні тільки гості, які вже харчувалися та залишили місце для інших естетів. Якщо ви вже замовили страву, а вона ще не була подана, можна залишити це вільне місце і зачекати на подачу вашої страви.

Також варто пам’ятати, що при вході в заклад слід віддати перевагу правилам етикету. Необхідно при боку залишити верхній одяг, таким чином нагадуючи про те, що ви знаходитесь в ресторані та готові насолоджуватися смаками страв, які тут подають. Також варто мати на увазі, що руками тут їсти не слід, адже на столі завжди присутні прилади, які, звичайно, ви повинні використовувати під час прийому страв.

Коли ви вже знаходитесь у закладі, маєте вільний столик та приступили до замовлення страв, віддавайте перевагу тим стравам, які відповідають вам за смаком. Якщо вам не знайома якась назва страви, можна запитати офіціанта про інгредієнти та спосіб приготування, щоб ви могли зробити свій вибір на основі вашого власного смаку. При замовленні слід пам’ятати про те, що супи та холодні страви на звичайних вечерях краю кладуть, а страви зі скоринкою, які не можна розрізати ножем, зазвичай при подачі кладуть у спеціальні тарілки для цього.

Замовлення страв та напоїв

Замовлення страв та напоїв

У ресторані чи іншому закладі гастрономії є етикет, якого слід дотримуватися при замовленні страв та напоїв. Варто пам’ятати, що весь процес замовлення повинен бути зроблений гідно та з відповідним ставленням до персоналу та інших присутніх.

Якщо ви не знаєте, що обрати, можна звернутися до офіціанта і попросити рекомендацію. Варто пам’ятати, що руками слід вживати тільки для власного приладу, а на питання офіціанта навіть запитання теж краще демонструвати жестами.

Особливу увагу слід звернути на правила розміщення страв на столі. Зупинятися прибирачам і слідувати за їхніми рухами просто неприйнятно. Коли ви розміщуєтесь за столом, слід подивитись на прибирача, що він робить і розмістити завдану страву. Варто пам’ятати, що страви на стіл кладуть у порядку зростання їх важкості для того, щоб ви могли спокійно трапезувати без незручностей.

На кінці вечері не слід лишати страви на столі, вони повинні бути зібрані і забрані спеціалістами-офіціантами.

Щоб не заплутатися, дамі слід звертати увагу на зігнуті виділені крайки столшим кінцем на себе до подачі страви.

Поведінка за столом

Українська культура має свої особливості, які проявляються і в етикеті столів. В ресторані слід дотримуватися певних правил, щоб не порушувати загальний комфорт і не завдавати неприємностей іншим присутнім.

Перед тим як сідати за стіл, необхідно зачекати, поки вас пригощають до входу, і дотримуватись місця, яке було вам призначене. Не слід займати місця інших гостей без дозволу. При сіданні за стіл слід триматись прямо і не розлогливо розстелилися.

Коли страва принесена, слід подякувати офіціантові і розпочати їжу, лише після цього можна розпочинати розмову з іншими гостями. Також особлива увага повинна бути приділена рукам: не можна їсти приладами підковано, кінці ложки та виделки мають бути завжди чистими.

У ресторані слід також дотримуватись правил на використання приборів. Зазвичай, ложку тримають правою рукою, а виделку – лівою, але від цього правила можуть бути винятки. Прибори варто використовувати тільки для тих страв, які кладуть на вашу тарілку. Якщо вам була подана страва, яку ви не звичайно їсте, краще запитати, як правильно це зробити.

Також необхідно бути уважним до інших гостей і не заважати їм. Не слід громко розмовляти за столом, що може завдавати неприємностей іншим присутнім. Дуже важливо залишати своє місце таким, яким ви його знайшли, без різних брудних слідів і розсипаного засміття.

Рахунок

Рахунок

Якщо ви вже замовили свою страву і насолоджуєтесь прихильністю атмосфери та смаку трапези, прийшов час розрахуватися за надані послуги. Не забувайте про етикету та деякі правила, які слід дотримуватися в ресторані.

По-перше, під час подачі рахунку важливо звернути увагу на основні моменти. Традиційно, рахунок принесуть до вашого столу в кінці трапези. Будьте готові до цього моменту та знайте, що ви будете платити, щоб уникнути незручностей. Уважайте також своїх співрозмовників, не обговорюйте гроші голосно перед присутніми іншими гостями.

Зазвичай, рахунок кладуть на стіл біля вас, після чого варто перевірити правильність суми. Якщо ви замовляли страви, які були в спільному використанні, розрахуйтеся окремо з іншими гостями, щоб не створювати незручностей. Виберіть зручний спосіб оплати – готівковий або безготівковий, так як це вкрай важливо.

Залишити за обслуговування варто 10-15% від суми замовлених страв. Врахуйте, що у багатьох ресторанах чи кафе цей відсоток може бути вже включений у загальну суму рахунку. Врахуйте теж, що однієї частини з головного рахунку не можна заплатити кредиткою а другою частиною купюрами, поділіть платіж одразу.