Ліквідація Лозівської школи-інтернату викликала дискусію у міськраді

Лозівський інтернат ТРК Сігма

Рішення ліквідувати інтернат Лозівська міськрада прийняла 7 червня. Сесії передував пікет, а голосуванню — емоційне обговорення.

Нечисельний, але пікет

Про намір ліквідувати лозівську школу-інтернат стало відомо за кілька тижнів до сесії міськради, й місцеві свободівці через інтернет закликали лозівчан вийти на акцію протесту. Утім, у день сесії протестували вони самотужки. Під стіни міськради вийшло 6 чоловік.

“Якщо якусь систему збираються змінити, то спочатку треба створити іншу систему, яка була б їй на заміну, причому ефективнішу, ніж та, що була до того. Такої системи, по-перше, не створено, і не відомо, чи буде вона ефективна. А інтернат уже ліквідовують”, – пояснив позицію протестувальників організатор пікету Роман Авраменко.

 

В інтернаті сиріт не залишилось

У сесійній залі необхідність ліквідації школи-інтернату пояснює заступник міського голови Юрій Петренко. У Лозовій щороку скорочується кількість вихованців інтернату, наводить статистику він: за останні 5 років – 53 до 32 чоловік. До того ж, нагадує пан Петренко, відповідно до державної політики, діти мають виховуватися у сім’ях

“Якщо у 2009 році 28% наших дітей ми відправляли у державні дитячі заклади, бо не находили для них сімейних форм виховання — не получалось, то за останні 3 роки, дякуючи вашому розумінню і підтримці, жодної дитини ми не відправили у державні дитячі заклади. Соціальна доктрина держави, зміцнення інституту фахівців з соціальної роботи, наша спільна робота дали такий результат, що унеможливлює функціонування школи-інтернату саме як навчально-виховного закладу”, – пояснює Юрій Петренко.

У лозівському інтернаті не залишилось сиріт. Остання так звана статусна дитина — позбавлена батьківського піклування — вже знайшла нову родину, повідомив мер Сергій Степанов. Усі інші вихованці інтернату після його ліквідації повертаються додому — вони мають родини.

Ліквідують заклад до кінця літа, і до 1 вересня у міськраді мають вирішити, що буде у його будівлі. Зараз пропрацьовують 2 варіанти, повідомив заступник мера Петренко: або дитсадок, або центр соціально-психологічної реабілітації для дітей.

Центр хочуть створити для хлопців і дівчат, чиї родини потрапили у складні умови — тобто, якраз для тих дітей, які складають більшість сьогоднішніх вихованців інтернату. З-під опіки освітян їх планують перевести під нагляд соцслужб. Однак коли запрацює новий заклад, поки невідомо.

“І по центру реабілітації, і по відкриттю дошкільного навчального закладу є спільна проблема — бюджетний кодекс, який дає нам право передбачити бюджетне фінансування лише з 1 січня 2015 року. Тому як це пришвидшити — от для цього в нас буде певний час”, – говорить Юрій Петренко.

 

“Інтернат травмує” проти “не кожна родина краща”

У депутатському корпусі розгорнулася дискусія. Озвучені віце-мером Петренком тези, що інтернатна система травмує дитину, підтвердила депутатка Віра Рінкман. В освіті вона працює близько 30 років, і за цей час в очолювані нею заклади приходило багато випускників інтернатів, говорить вона. Більшість з них мали проблеми з пристосуванням до життя у суспільстві і навіть із законом. Тому Віра Рінкман підтримує сімейні форми виховання.

“І я “за” двома руками, хай це буде сім’я. Якщо не справляються, можна забрати дитину — або передати, або під опіку навчальному закладу, якщо вік дозволяє. Але, дорогі товариші, я вважаю, що від того, що ми сьогодні з вами приймемо рішення, виграють тільки діти”, – з трибуни переконує Віра Рінкман.

З цим не погоджуються депутати-комуністи, ударівці і батьківщинівці. Вони говорять, що до інтернату дітей із сімей забрали недарма, і далеко не всіх можна повертати додому.

Депутатка Ольга Гриньку запропонувала відкласти прийняття рішення про ліквідацію інтернату. Вона зауважила, що спочатку депутати мають особисто поспілкуватися з родинами, куди повертають дітей. А депутат Сергій Коба звернув увагу, що без інтернату місто незабаром стикнеться з проблемою.

“З 2008 року суттєво збільшилися виплати по новонародженим дітям, — нагадав депутат. — І ні для кого з вас не секрет, що дуже багато хто з з неблагополучних родин цим скористався і завів собі додаткових дітей для того, щоб отримувати додаткові кошти. Зараз цим дітям по 5-6 років, вони вже підростають. Ще трохи — і вони опиняться на вулиці. І куди ми їх будемо дівати?”

Спробою закрити очі на проблему назвав проект рішення про ліквідацію інтернату народний депутат України, свободівець Ігор Швайка. Його депутатське звернення до міського голови на сесії зачитав помічник нардепа Олег Дебелий.

 

Соцслужби обіцяють ретельний контроль

Жодну дитину, які мають родини і які виховуються в інтернаті, не вилучали з сім’ї, після депутатських виступів пояснює начальник міської служби у справах дітей Світлана Брежнєва. Усі вихованці потрапили до закладу за заявами батьків, які опинилися у складних обставинах, продовжує вона.

За словами пані Брежнєвої, після повернення дітей додому за родинами ретельно стежитимуть соціальні служби. Якщо сім’ї не впораються з вихованням, завжди є суд і позбавлення батьківських прав, але таких випадків щороку меншає, на запитання депутатів відповіла спеціаліст.

“Ми з кожною сім’єю, з кожною дитиною працюємо окремо, залучаємо всіх фахівців і вичерпних заходів ми вживаємо для того, щоб дитина залишилась в родині, для того, щоб родину спасти”, – пояснила Світлана Брежнєва.

Більшість віддала свої голоси за прийняття рішення, комуністи і ударівці проголосували проти, батьківщинівці утрималися. Рішення про ліквідацію Лозівської школи-інтернату прийняте.

Валерія Гецко