Підсумки п’ятирічки: 61 арсенал готується до розформування +vd

Військова частина А0829, ТРК Сігма 

27 серпня 2008 року у Лозовій спалахнув другий за розміром арсенал України. Ця пожежа безповоротно змінила долю військової частини А0829.

 

2008-й

Червень 2008 року. В одній з найкращих військових частин, підпорядкованих Південно-оперативному командуванню Сухопутних військ, — лозівській А0829 — проходять навчання. Військові та охорона арсеналу відпрацьовують напад терористів (на БТРах з автоматами, стріляють холостими), пожежу, що за сценарієм виходить з-під контролю, та евакуацію.

 

Навчання на 61 арсеналі, 2008 рік, ТРК Сігма

Відпрацювання нападу терористів, 2008 рік

За навчаннями спостерігає суворий генерал-майор Юрій Короленко, тоді — в.о. начальника Південно-оперативного командування. Його оцінка — “четвірка” (він навчався в радянській школі).

За два місяці сценарій стане реальністю — майже весь, за виключенням терористів. Від складів, які “гасили” під час навчань, залишиться купа цегли.

Вибухи тривали два тижні. Це був другий за розміром арсенал в Україні. Під час пожежі вибухнуло дві третини з 95 тисяч тон боєприпасів, що зберігались тут.

 

2013-й: очищення завершується

У перші роки після пожежі розкидану вибухівку збирали навколо військової частини. Останні три роки надзвичайні служби розміновують сам арсенал, тобто, технічну територію — там, де зберігалися боєприпаси.

 

Піротехніки завершують очищення 61 арсеналу, ТРК Сігма

Піротехніки завершують очищення 61 арсеналу

Роботи планують завершити вже у нинішньому листопаді, відзвітували надзвичайники віце-премєр-міністру України Вілкулу під час його візиту півтора тижні тому. Піротехнікам залишається всього 10% роботи: очистити 27 гектарів технічної території та утилізувати 4 тисячі тон боєприпасів.

– У цьому році програма завершується. Ми забудемо проблему під назвою “Лозова”, і 247 гектарів будуть повністю, безпечні і рекультивовані, передані для ведення іншої діяльності, – заявив Олександр Вілкул, віце-прем’єр-міністр України, 16 серпня на арсеналі.

 

Головне питання

Коли піротехніки завершать і військову частину розформують, вся її ділянка майже у 500 гектарів відійдуть Лозовій. Серед них — і 247 гектарів технічної території арсеналу.

 

Привіт, залишений піротехніками на очищеній частині 61 арсеналу, ТРК Сігма 

Привіт, залишений піротехніками на очищеній частині 61 арсеналу, та сховище

Поки цього не відбулося, зауважує міський голова Сергій Степанов, про конкретні плани щодо використання землі, де зберігалися, а потім вибухали снаряди, говорити зарано. Але найшвидше, її віддадуть під сільське господарство. Разом із капітальними сховищами для ракет. Вони витримали пекло 2008-го.

– Сьогодні можна припустити, що це може бути сільгоспнапрямок. Чому, тому що залишаються 9 унікальних споруд — ми їх бачили, 15 на 60 (метрів — ред.), — температура у яких взимку і влітку 8-10 градусів. Скоріш за все, це можуть бути овочесховища, – відповідає наполегливим журналістам Сергій Степанов, Лозівський міський голова.

На головне питання — наскільки безпечною буде земля навколо сховищ після завершення очищення — у різних відомств різні відповіді. Держслужба з надзвичайних ситуацій, а за нею і віце-прем’єр-міністр, гарантують повну безпеку.

– Усі ці землі будуть безпечні і придатні для використання у будь-якому напрямку, – запевняє Михайло Болотських, голова Державної служби з надзвичайних ситуацій України.
– Це 100-відсоткова безпека? – перепитують журналісти.
– Це 100-відсоткова безпека, – підтверджує він.

Військові більш обережні в оцінках. Говорять, після завершення ліквідаційних робіт цю землю прийматиме ціла комісія. За безпечність арсенальної території відповідатиме кожен, хто поставить свій підпис під актом.

– Це не буде приймання території одним командиром або одним представником мерії. Це буде створена комісія з відповідних спеціалістів з Кам’янець-подільського центру розмінування, спеціалістів Міністерства оборони, також буде включена й місцева влада для того, щоб вона здійснювала контроль, – говорить Сергій Наконечний, в.о. начальника 61 арсеналу.

 

Вивозять усе, крім необхідного

Підготовка до розформування військової частини повним ходом йде і за межами технічної території. З початку року звідси почали вивозити техніку і майно. Лише за день до візиту нашої знімальної групи зі свого звичного місця — майданчику під навісом поряд з технічною територією — знялися бойові ветерани, пожежні танки. На 61 арсеналі зараз залишається лише те, без чого не обійтися.

 

Казарма військової частини А0829, ТРК Сігма

Те, без чого не обійтися, у казармі військової частини А0829

– Ліжка для розміщення солдатів, столи для харчування солдатів, посуд і мінімум з техніки, яка необхідна для забезпечення життєдіяльності частини. Все. Відповідно, уся інша техніка і майно здаються по інших частинах, – пояснює в.о. командира.

Поки залишається тут, у лозівській військовій частині, пожежна рота. На допомогу бригад пожежних машин розраховують як всередині військової частини, так і за її межами. Утім, лозівські рятувальники незабаром залишаться без цієї підтримки: військових пожежних разом з технікою теж зрештою переведуть. Місту їх не подарують.

 

Вберегти від вандалів

Після виходу військових Лозовій залишиться земля, будівлі й інженерні мережі. І все це потрібно буде зберегти.

– Ви знаєте, що нас найбільше турбує? – запитує лозівський мер Сергій Степанов. – Коли завершаться роботи, (почнеться — ред.) перехідний етап, який буде весь на плечах міста. Не дай Бог допустити акти вандалізму. Сюди всі побіжать… Тобто, нам дуже важливо цілісним майновим комплексом зберегти цей об’єкт.

Зараз лише технічну територію охороняють майже 100 озброєних вартових. За роботу їм платить держава. Вона ж оплачує утримання у порядку інших територій військової частини. У міста таких коштів немає.

 

Вартова вежа на 61 арсеналі, ТРК Сігма

Вартовий на 61 арсеналі озброєний, але скромний: від камери сховався

Навіть якщо Лозовій вдасться зберегти мережі й будівлі, вона все одно втрачає із розформуванням військової частини. До вибухів арсенал давав роботу і зарплату майже півтисячі чоловік, зараз — половині з них. З наступного року, вірогідно, не даватиме вже нікому.

Військовим, хоча вони і військові, теж сумно прощатися.

– Військова людина взяла чоботи, вишикувалася і куди Батьківщина послала, туди і поїхала. Ми в училище вступали, знали, одягали погони, тому… Десь сумно, звісно, шкода, що частина закривається, але іншого бути не дано, бо рано чи пізно цей момент прийшов би після вибухів, – говорить Сергій Наконечний.

Поки що військові ще тут, стежать за своїми мережами та берізками, які посадили у рік вибухів. Але навколо будинків, з яких виселили військові родини і вселили лозівчан, парк починає потроху заростати. Солдати там більше не хазяйнують.

Валерія Гецко

_________________

Вам необходим маз седельный тягач для перевозки тяжелых грузов на различные расстояния? Вы обратились по адресу! Доверьтесь профессионалам и вы не пожалеете о своем выборе.  

_________________

На правах реклами

{youtube}8IK_2WGQYZ0{/youtube}