Вода стане кращою: Краснопалівське водосховище почали наповнювати +vd

Прокачування каналу Дніпро-Донбас, ТРК Сігма

На каналі «Дніпро-Донбас» запустили насоси для наповнення водосховища. Тепер рибалити у каналі небезпечно, попереджають у його управлінні.

Чисту дніпровську воду почали качати тиждень тому, 8 листопада. Спочатку включили 10 насосних станцій, днями запустили й дві останні – одинадцяту і дванадцяту. Насоси працюватимуть 40 днів і мають закачати з Дніпра дворічний запас питної води — 120 мільйонів кубометрів. Її використовуватимуть для питного водопостачання Харкова, Лозової і ще кількох населених пунктів.

Після нинішнього прокачування якість води у водосховищі поліпшиться більше, ніж раніше, говорить начальник Краснопавлівської дільниці каналу «Дніпро-Добас» Павло Вовк: через те, що прокачування почалося пізньої осені, вода не цвіте і в ній майже немає водоростей. Утім, кінцеві споживачі помітять хіба що пом’якшення води з-під крану.

Одночасно воду перекачують два насоси, ввечері і вночі можуть вмикати третій, попереджає Павло Вовк. Його пересторога стосується переважно рибалок: коли замість 40 кубометрів на секунду раптово піде 60, хвиля може перекинути човен, а течія — занапастити людину, говорить він.

Вартість прокачування каналу — 40 мільйонів гривень на електроенергію для насосів. Однак поки вони працюють у борг. Попри постанову Кабміну про виділення грошей, яка вийшла ще навесні, управління каналу «Дніпро-Донбас» досі чекає фінансування, повідомив начальник Краснопавлівської дільниці.

Минулого разу водосховище наповнювали трохи більше року тому – влітку 2012-го, – і ця перерва між прокачуваннями стала найкоротшою за 8 останніх років.

Валерія Гецко

 

{youtube}p-5uC-bIKig{/youtube}