Лозівська громада співпрацює з шведськими партнерами у напрямку залучення інвестицій на будівництво полігону ТПВ та альтернативні джерела водопостачання

Лозівська громада співпрацює з шведськими партнерами у напрямку залучення інвестицій на будівництво полігону ТПВ та альтернативні джерела водопостачання

Новини

28.05.2024

29 квітня у Стокгольмі, в приміщенні Міністерства закордонних справ Швеції, представники Лозівської громади, на чолі з секретарем міської ради Юрієм Кушніром, презентували проєкт «Будівництво сміттєспалювального заводу з полігоном Твердих побутових відходів».

Можливість презентувати громаду та представити проєкт перед потенційними міжнародними донорами з’явилася завдяки участі у навчальній програмі з розбудови потенціалу українських муніципалітетів «Переосмислення міст в Україні». Восени 2023 року Лозову та ще чотири команди з різних куточків України обрали з-поміж 40 претендентів. Кульмінацією навчання, яке тривало до кінця квітня 2024 року, став захист вищевказаного проєкту в місті Стокгольм, Швеція.

Юрій Кушнір подякував за можливість участі Рагнару Лунду, керівнику Стокгольмської школи бізнесу при Стокгольмському університеті. До заходу організатори залучили велику кількість шведських та міжнародних донорів та організацій, які мають намір і бажання працювати з українськими, у тому числі лозівською, громадами для того, аби допомогти вистояти у цей важкий період для України й покращити інфраструктуру міст і сіл.  На заході був присутній надзвичайний та повноважний посол України в Королівстві Швеція – Андрій Плахотнюк.

У рамках поїздки, делегація від Лозівської громади взяла участь в обговореннях проблемних питань України в цілому та окремо громад. Щодо Лозівської, окрім необхідності вирішення проблемного напрямку – поводження з твердими побутовими відходами, фахівці порушили питання водопостачання та водовідведення в громаді. Як приклад, на запрошення представників мерії відвідали цех водовідведення міста Стокгольм, облаштованого у скелі та оснащеного за європейськими стандартами.

– У ході поїздки ми відчули підтримку від партнерів, їхню прихильність до українських громад та велике бажання допомогти у вирішенні проблем, спрямованих на покращення життєзабезпечення мешканців, – відзначив Юрій Кушнір. Наголосив, Лозівська громада є в пріоритетах у співпраці з даними організаціями.

За підсумками поїздки до Швеції, в онлайн форматі, вже відбулося перші дві зустрічі між фахівцями Лозівської міської ради та міжнародними партнерами. На першій, з міжнародною організацією Swedfund, говорили про важливість для Лозівської громади альтернативних джерел водопостачання, а також оновлення систем водовідведення. У рамках співпраці Лозівська громада сподівається, що колеги з Швеції допоможуть розробити програму та провести спеціальні геодезичні та інші дослідження підземних вод, які будуть інтегровані в діючу систему водозабезпечення міста Лозова та сіл і селищ громади. Цьому передуватиме визначення підрядника, який разом з фахівцями Лозівської громади працюватиме над розробленням техніко-економічного обґрунтування.

– Водопостачання Лозівської громади повністю залежне від наповнення Краснопавлівського водосховища з каналу Дніпро-Донбас. Тому, для нас важливо відшукувати альтернативні джерела питної води, – наголосив перший заступник Лозівського міського голови Олександр Жидков. – Ми працюємо у цьому напрямку і вже є декілька свердловин, на випадок аварійних ситуацій. Ми не хочемо на цьому зупинятися і повинні довести концепцію альтернативного водопостачання питної води до логічного завершення. Готові до довготривалої співпраці у даному напрямку.

Темою другої зустрічі з організацією Avfal Sverige стало питання поводження з твердими побутовими відходами.

– Для нас це нагальне питання, відзначив секретар Лозівської міської ради Юрій Кушнір. – Наш полігон вичерпав свій ресурс і ми вже декілька років поспіль відшукуємо можливості будівництва нового. Для цих потреб відведено дві земельні ділянки. У рамках співпраці ми розраховуємо, що міжнародні колеги допоможуть з розробленням передпроєктної документації та пошуком інвесторів для втілення проєкту за європейськими стандартами.