Тени для пральних машин – відмінності, особливості, термін служби, чому перегорають

Щоб забезпечити максимальне відпрання завантажених у пральну машинку речей, воду в баку підігрівають до комфортної для даного типу тканини температури. Для цього використовують спеціальні трубчасті нагрівачі. Вони не взаємозамінні, тому що відрізняються за потужністю та конструктивними особливостями. У цьому огляді, який нам надав сервісний центр https://kharkov.repair, ми розглянемо особливості нагрівачів, що використовуються, а також основні причини виходу їх з ладу.

Тени для пральних машин

Як підібрати ТЕН для пральної машини

На жаль, не існує універсального нагрівального елемента, який підійде для всіх пральних машин. Це пов’язано з тим, що кожен виробник самостійно розробляє свої продукти та визначає компонування, габарити та функціонал вузлів та деталей для максимально ефективної роботи апарату. Так ТЕН може встановлюватися як у передній, так і задній частині бака, його форма залежить від особливостей конструкції і габаритів бака, а потужність нагрівача визначають параметри пралки. Тому, якщо ви вирішили самостійно замінити вийшовший з ладу ТЕН пральної машини, необхідно правильно підібрати нагрівач.

Основні відмінності нагрівальних елементів для пральних машин

Нагрівальні елементи сучасних пральних машин розрізняються за такими характеристиками:

  1. За габаритами. Їхня довжина може становити від 15 до 30 см, залежно від ширини машинки (повнорозмірна, вузька або вбудована).
  2. За потужністю. Найчастіше вона становить від 1600 до 2200 Вт. Найбільш потужні ТЕНи виробники встановлюють на преміальних моделях.
  3. За формою. Найчастіше ТЕНи виготовлені у вигляді спіралі, але деякі виробники використовують нагрівачі іншої форми, при цьому мінімальний кут вигину найчастіше становить 15 °.

Оскільки ТЕНи в пральних машинках постійно контактують з робочою рідиною, насиченою миючими засобами та домішками водопровідної води, часто виходять з ладу.

Чому “перегорає” ТЕН

Існує багато причин виходу з ладу нагрівальних елементів пральної машини, але головним ворогом ТЕНу вважається накип, який перешкоджає нормальній тепловіддачі. Через це внутрішня спіраль нагрівача перегрівається та ТЕН згоряє. Крім цього, причинами виходу з ладу ТЕНу можуть стати:

  • виробничий брак. Незважаючи на зовнішню простоту всередину трубчастого ТЕНу, запресований ніхромовий або фехралевий дріт, ізольований від корпусу особливим наповнювачем – периклазом. При найменшому порушенні технології ізоляція порушується, нагрівач пробиває на корпус і спіраль вигоряє;
  • неправильний вибір характеристик нагрівача при купівлі (найчастіше недостатня або надмірна потужність);
  • механічні навантаження через постійну вібрацію машинки;
  • підвищення температури робочого середовища понад допустимі значення;
  • неправильно прикріплений термодатчик або його параметри не підходять для цієї моделі машинки;
  • різкі перепади напруги.

Зазвичай середній термін служби нагрівального елемента становить близько 8 років і залежить від характеристик (жорсткості) води, а також регулярність обслуговування пралки (боротьба з накипом).

Основні відмінності нагрівальних елементів для пральних машин

Чи можна продовжити термін служби Тена?

Незважаючи на те, що заміна нагрівального елемента – це не найдорожчий ремонт, виконуючи кілька простих порад можна продовжити термін “життя” нагрівача і позбавити вас зайвих проблем. Для цього достатньо:

  1. Рідше використовувати високотемпературні режими, тому що при вищій температурі швидше утворюється на ТЕН вапняний наліт. Оптимальною для Тена вважається температура від 40° до 50°. Але незважаючи на це, щоб захистити машинку від утворення плісняви, необхідно хоча б один раз на кілька циклів запускати прання за більш високої температури.
  2. Боротися із жорсткістю водопровідної води. Для цього можна використовувати спеціальні пом’якшувачі, регулярно видаляти накип, що вже утворився, механічним або хімічним способом, а також проводити інші види профілактики.
  3. Встановлювати фільтри для очищення води як на вході в житло, так і окремо для прання.

Якщо все ж таки ТЕН вийшов з ладу, звертайтеся в сервіс-центр. Кваліфіковані фахівці правильно підберуть та встановлять нагрівач. Але найголовніше – нададуть гарантію як на сам ТЕН, так і на виконану роботу.