Як вибрати ламінат у квартиру

Підлогові панелі з ламінату мають ефектний вигляд, легко монтуються, і їх можна використовувати практично в будь-якому приміщенні. Вони можуть служити роками, але на що слід звернути увагу при їх виборі?

Найголовніше – це орієнтуватися не тільки на стиль інтер’єру, але й на призначення приміщення, і вибирати відповідну стійкість панелей. Хоча колір, блиск і текстура також мають значення.

Зовнішній вигляд

Вибираючи ламінат, звісно, слід враховувати його зовнішній вигляд і поєднання з інтер’єром. Зазвичай можна вибирати по двум параметрам.

  1. Візерунок – наприклад, під натуральну деревину: екзотичну (червоне, африканський венге) або класичну (дуб, бук, ясень, сосна). У магазинах ви також можете знайти візерунок під природний камінь: білий вапняк, мармур, граніт тощо.

  2. Форма панелей – можна вибрати форму прямих планок або тих, які потрібно покласти в ялинку, схожу на класичний паркет. Існують також панелі у вигляді плитки, що імітують кам’яні блоки. І все-таки найпопулярнішими формами панелей є класичні дошки.

Застосування

Окрім зовнішнього вигляду, слід враховувати властивості панелей і вибирати особливо стійкі моделі для таких приміщень, як кухня, ванна кімната або покриття над теплою підлогою.

  1. Для приміщень з вологістю понад 70% варто використовувати спеціальні водонепроникні панелі. Вони позначені словом Aqua-Stop або зображенням закресленого крана, що капає.

  2. Для укладання поверх теплої підлоги слід вибирати панелі зі спеціальним символом нагрівача та стрілками, спрямованими вгору, або з маркуванням + st. C°. Зазвичай це ламінат з високим класом використання 31-32 та класом стирання AC3-AC4.

Товщина

Стандартна товщина панелей становить від 6 до 12 мм. Найтонші панелі підходять для приміщень, якими рідко користуються. Для жилих кімнат – 8 мм. При такій товщині не виникає деформацій панелей навіть під час інтенсивного використання.

Відповідний клас стирання та використання

Вибір класу стирання панелей найважливіший, оскільки впливає на довговічність та естетичність. Існує кілька типів різних маркувальних класів:

  • К23 (AC2) – низький опір, цей тип панелей підходить для мало використовуваних приміщень;

  • К31 (AC3) – хороша стійкість, хоча ці типи панелей підходять лише для приміщень середнього навантаження (спальня);

  • К32 (AC4) – висока стійкість до стирання, добре служать у місця з високим навантаженням (передпокій, вітальня, кухня);

  • К33 (AC5) – дуже висока стійкість, панелі, позначені цим класом, придатні для використання в офісах та громадських місцях.

Відповідна текстура і блиск

Ці особливості панелей вибираються залежно від особистих уподобань та загального стилю кімнат. Якщо бажають досягти природного ефекту, вибирають ламінат з тисненням, що нагадує текстуру деревини. Також підлогу можна покрити ламінатом, який має матове, напівматове або глянсове покриття. Чим більший блиск, тим сильніше відбиття світла – такий ефект буде бажаним в не дуже великих і погано освітлених кімнатах. У дуже сонячних місцях матові панелі будуть виглядати набагато природніше.

Сподіваємось, ця інформація буде корисною для вас і допоможе вибрати ламінат, який довгі роки прикрашатиме підлогу вашого будинку.