Обговорили напрацювання та подальші заходи з вшанування пам’яті загиблих та підтримки їхніх родин

Під головуванням секретаря Лозівської міської ради Юрія Кушніра відбулось засідання Комісії з питань вшанування пам’яті загиблих захисників України.

Фахівці інформували про облаштування куточків пам’яті в закладах освіти та культури. Доповіли про збір, опрацювання та узагальнення інформації про загиблих захисників, що розміщуватиметься у Книзі Пам’яті, на інтерактивній дошці у виконавчому комітеті та інформаційному кіоску в сквері “Захисників України”. Члени комісії намітили також заходи щодо Алеї Пам’яті. На прохання рідних загиблих, її облаштують у парку «Перемога». Обговорили заміну Прапорів України на могилах загиблих. 

Головуючий, секретар Лозівської міської ради Юрій Кушнір, подякував усім причетним за вже виконаний великий об’єм робіт у напрямку вшанування загиблих захисників. Закликав, усі заплановані заходи тримати на контролі та дотримуватися термінів виконання. Відзначив, що це – спільний обов’язок для увічнення пам’яті Героїв для майбутніх поколінь. 

Особливу увагу члени комісії приділили піклуванню про дітей загиблих захисників. У цьому напрямку роботи співпрацюють Управління освіти, молоді та спорту, Управління праці та соціального захисту населення, Служба у справах дітей.

Головна освітянка Вікторія Урванцева розповіла про можливості, які наразі існують для дітей загиблих захисників України щодо проведення дозвілля, оздоровлення, участі у різноманітних заходах.

Роботою охоплені усі діти – дошкільнята й школярі. З родинами проводять індивідуальну роботу. За запитом батьків з такими дітками працюють шкільні психологи, є можливість проведення сімейної консультації.

Щодо масових заходів – в закладах освіти вони заборонені, говорить Вікторія Урванцева. Щойно будуть дозволені, діткам загиблих захисників першочергово приділятимуть увагу.

Під час проведення акції «Нескорені за долею» діти загиблих військовослужбовців, які займаються в закладах загальної середньої освіти, отримали рюкзаки з канцтоварами до нового навчального року. Такі ж рюкзаки подарували дошкільнятам – з іграшками.

Начальниця Управлінням праці та соціального захисту населення Вікторія Кіпкало додала, що за Програмою підтримки родин загиблих, до новорічних свят дітям будуть закуплені солодкі подарунки.

Стосовно оздоровлення у санаторних закладах. У рамках проєкту «Дитячі реабілітаційні табори», який реалізується за підтримки фундації першої леді Олени Зеленської, в одному з рекреаційних таборів Карпат у січні 2023 року відпочивали дві дитини з Лозівської громади. З 16 листопада планується відправити на відпочинок до міста Львів 5 дітей віком до 18 років.

Отримання путівки на оздоровлення для діток загиблих захисників, здійснюється шляхом подачі заявки до Центру надання адміністративних послуг.

Управління освіти молоді та спорту акумулює заявки, опрацьовує побажання рідних щодо відвідування того чи іншого закладу оздоровлення та відпочинку. У подальшому, після отримання розподілу путівок з Департаменту праці та соціального захисту населення ХОВА,  безпосередньо співпрацює з батьками

 

 

 

Джерело: Лозівська міська територіальна громада