Робоча група з питань вшанування пам’яті загиблих захисників погодила макет пам’ятного знаку та ескіз банера

На засіданні робочої групи з питань вшанування воїнів загиблих за незалежність України підсумували роботу 2023 року та обговорили подальші заходи щодо вшанування полеглих та підтримки їхніх родин. Засідання відбулося під головуванням секретаря Лозівської міської ради Юрія Кушніра.

Представники відділів та управлінь Лозівської міської ради відзвітували про роботу в цьому напрямку.

В освітній галузі досить активно проводиться робота щодо патріотичного виховання молоді, розповіла керівниця Управління освіти, молоді та спорту Вікторія Урванцева. Для гідного вшанування полеглих захисників у кожному закладі освіти створені куточки пам’яті. Освітяни опікуються дітьми загиблих воїнів. Саме їм першочергово пропонують путівки на оздоровлення та відпочинок.

У закладах культури відповідні куточки пам’яті функціонують у бібліотеках. Триває облаштування постійно діючої експозиції «У боротьбі за незалежність» в Краєзнавчому музеї. Вже відремонтували приміщення, триває монтаж меблів, підготовлена частина експозицій.
Виготовлений перший примірник Книги пам’яті про загиблих воїнів Лозівської громади. Вона оформлена таким чином, що за потреби може бути доповнена додатковою інформацією.

– На жаль, статистика сумна. Гинуть наші хлопці. І ми повинні прикласти максимум зусиль, аби усі мешканці нашої громади знали й пам’ятали своїх земляків, які віддали життя за незалежність своєї держави, – наголосив секретар Лозівської міської ради Юрій Кушнір. – Я дякую усім відділам і управлінням, що долучилися до збору інформації та узагальнили її. Це дійсно великий об’єм робіт.

Книги пам’яті про загиблих воїнів Лозівської громади розмістять у Краєзнавчому музеї, фойє Лозівської міської ради та Управлінні праці та соціального захисту населення.
Також Юрій Кушнір відзначив, що реалізували ще один з запланованих етапів вшанування полеглих – облаштоване місце пам’яті у фойє виконкому Лозівської міської ради. Встановлено інфокіоск та екран, на якому відображаються історії загиблих захисників. Шляхом легкої навігації можна знайти інформацію про кожного загиблого жителя Лозівської громади.

Про напрямок соціальної підтримки розповіла начальниця Управління праці та соціального захисту населення Вікторія Кіпкало. Фахівці Управління тримають постійний зв’язок з родинами загиблих, тими чиї рідні знаходяться у полоні або безвісти зниклі.
За Програмою підтримки захисників та захисниць і членів їхніх родин надається матеріальна допомога, виділяються кошти на поховання полеглих та встановлення пам’ятників в старостинських округах.

Окрім того, Програмою передбачено поточний ремонт житла для сімей загиблих та тих сімей, де захисники мають статус – особи з інвалідністю у наслідок війни. У кінці 2023 року кошти виплачені трьом таким родинам.

Також десять членів родин загиблих скористалися можливостями Програми з перепідготовки, що реалізується за державні кошти. Пройшли перенавчання у Харківському політехнічному інституті.

До новорічних свят діти загиблих воїнів отримали солодкі подарунки.

Прозвітував про етапність робіт з облаштування сектору військових поховань “Поле Слави” на Центральному кладовищі та Алеї Слави у парку «Перемога» начальник Управління житлово-комунального господарства Микола Пономар.
На робочій групі з вшанування полеглих воїнів погодили зразок пам’ятника для сектору військових поховань. Його затвердять на виконавчому комітеті та внесуть до проєкту облаштування Сектору. Також остаточно погодили макет банеру. Подякували дружинам та матерям полеглих захисників, які допомагають координувати та виконувати цю відповідальну та досить непросту роботу.

Джерело: Лозівська міська територіальна громада