Лозівська громада взяла участь у міжнародному фестивалі в Італії

Щорічний фестиваль їжі та вина Tipicita проводиться вже в тридцять друге в місті Фермо, Італія. У ньому беруть участь представники регіонів Італії, Франції, Німеччини, Японії, а цього року і України. Лозівська громада стала однією з 153 учасників фестивалю, які з’їхалися показати типовість та особливість регіонів у яких мешкають, через їжу та вино. Загалом фестиваль відвідали 10 тисяч учасників.

Лозівська громада взяла участь у цьому заході на запрошення мера міста Фермо Паоло Кальчінаро та організаторів фестивалю.

Представив громаду, за дорученням Лозівського міського голови Сергія Зеленського, секретар міської ради Юрій Кушнір. Від Лозівського району – фестиваль відвідав депутат Лозівської районної ради Андрій Воронкін. Розміщення та участь відбувалися за рахунок приймаючої сторони.

Презентація Лозівської громади викликала жвавий інтерес. Юрій Кушнір розповів про свою громаду, чим вона живе під час повномасштабного вторгнення, з якими викликами стикається та як їх долає. У своїй експозиції Лозівська громада вплела всі основні моменти української ідентичності – вишита скатертина, ляльки мотанки, хліб-сіль, українське сало, оформлена в українському стилі пляшка горілки.

– На наш погляд, це дуже важливо з перших вуст, дивлячись очі в очі розповісти італійцям та представникам інших країн про те, що насправді відбувається в нашій державі й використати майданчик фестивалю для промоції України та привернення уваги європейців до війни в Україні, – наголосив секретар Лозівської міської ради Юрій Кушнір.

Як і всім учасникам, Лозівщині було запропоновано презентувати традиційну українську страву. Допомагали її готувати, за умовами фестивалю, італійські кухарі
– Ми порадились і вирішили, що це буде борщ, – розповідає Юрій Кушнір. – Нашим головним завданням було через презентацію страви донести до присутніх інформацію про наші багатовічні традиції та звичаї, про нашу ідентичність та унікальність. Про те, що український народ був, є і буде!

Під час особистої зустрічі з мером міста Фермо Паоло Кальчінаро, секретар Лозівської міської ради вручив сувеніри та подарунки. Найбільш щемливим та емоційним моментом для італійців стала передача книги «Шевченківські дні в школі». Її особливість полягає в тому, що вона була піднята з-під завалів зруйнованого російською ракетою ліцею № 8. Ця книга стала символом непоборимості і незламності українського народу.

В рамках візиту також було проведено кілька зустрічей щодо можливих напрямків співпраці з адміністрацією та бізнесом міста Фермо, в першу чергу, в напрямку спортивного та культурного обміну. Наразі розглядається можливість участі дитячої баскетбольної команди міста Лозова, у турнірі, який відбудеться у липні в місті Фермо. Формується заявка.

Головним результатом стало те, що ми були почуті, ми тепер маємо нових друзів в Італії та, сподіваємось, що участь Лозівщини в цьому фестивалі стане традиційною, сказав Юрій Кушнір. Подякував адміністрації міста Фермо, директору фестивалю Анджело Серрі та усім причетним до прийому – за теплу зустріч та максимально комфортне перебування в країні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *