Голова Лозівської громади подякував теплогенеруючим підприємствам за вдале проведення опалювального сезону

Підсумки опалювального сезону 2023-24 років підбили на нараді з керівниками комунальних підприємств сьогодні, 29 березня. За рішенням виконавчого комітету подачу тепла в житловий масив, підприємствам, установам та організаціям завершили 27 березня. 

– Опалювальний сезон пройшов у сталому режимі – без критичних моментів, було багато викликів, але ви з цим впоралися, – сказав Лозівський міський голова Сергій Зеленський, звертаючись до керівників теплопостачальних підприємств.  – Тому  велика вдячність вам і вашим  трудовим колективам за великий об’єм робіт й відповідальне ставлення.

Голова громади доручив відзначити преміями та подяками усіх, хто активно брав участь у забезпеченні тепловою енергією мешканців громади.

Також Сергій Зеленський наголосив на негайному початку робіт з підготовки до нового опалювального сезону 2024-25 років. Стовідсоткову готовність усіх теплових мереж завершити до 1 жовтня.  Максимально задіяти для цього усі сили й ресурси.  У разі  необхідності додаткових коштів на ремонтні роботи – вирішувати це питання разом з міськими депутатами. 

Голова громади відзначив, складність підготовки до нового сезону  –   фінансова складова. Понад 130 мільйонів гривень різниці у тарифах теплогенеруючим підприємствам не повернуто державою за минулі роки. Ще 40 мільйонів – останній опалювальний сезон. Є проблеми зі сплатами населення за спожиту теплову енергію.

Про результати роботи доповіли керівники теплогенеруючих підприємств.

– Опалювальний сезон 2023/2024 років, який очікувався як найтяжчий та непередбачуваний в умовах збройної агресії російської федерації, комунальне підприємство «Теплоенерго»  пройшло технічно стабільно, без складних аварій, –  наголосив його керівник Сергій Малишев.

Протягом опалювального сезону,  дякуючи Збройним Силам України, вдалося уникнути блекаутів та запобігти загрозі розмерзання міських теплових мереж. За цей період електропостачання різних котелень припинялось, як аварійно так і  за попередженням, 221 раз, що втричі менше, ніж за попередній опалювальний період. Електропостачання в цей час забезпечувалось генераторами.

Фінансове становище КП «Теплоенерго» в опалювальному сезоні 2023/2024 років значно погіршилось у зв’язку з застосування порядку розрахунку за спожитий природний газ, який передбачений постановою Кабінету Міністрів України від 19.07.2022 № 812, зауважив Сергій Малишев. Дана постанова визначає механізм розщеплення коштів виробника теплової енергії та їх використання через казначейські небюджетні рахунки. Встановлено чітку пропорцію розподілу коштів на рахунках підприємства: 65% коштів гарантовано перераховуються на рахунок ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг», і лише 35% залишаються для потреб підприємства на казначейському рахунку.

Вже четвертий опалювальний період підприємство застосовує до споживачів категорії «Населення» тариф встановлений у 2019 році, що є економічно необгрунтованим. У тарифі закладено вартість електроенергії  – 2 гривні, газу – 5. Не підвищуючи тарифи для населення, лише в поточному опалювальному періоді підприємство недоотримало близько 60 млн грн.

На даний час узгоджені, але не відшкодовані державою, обсяги заборгованості з різниці в тарифах для КП «Теплоенерго» становлять 129,9 млн грн.

Всі зазначені фактори спричиняють непогашення кредиторської заборгованості за електричну енергію, її розподіл та послугу з розподілу природного газу, тягнуть за собою нарахування штрафних санкцій, поінформував керівник Теплоенерго.  

Про проходження опалювального сезону КП «Тепловодосервіс» поінформував його директор Сергій Войцехович. Який зауважив, що підприємство жодного разу не припиняло подачу тепла в населені пункти Лозівської громади: смт Краснопавлівка,  села  Єлизаветівка, Миколаївка,  Катеринівка. Завдяки наявності аварійного запасу палива, у період відключення електроенергії, живлення забезпечували генераторами.

Підприємство має аналогічні фінансові труднощі, що й на КП «Теплоенерго».

Щодо підготовки до наступного опалювального сезону, тепловики вже мають плани. З наступного тижня розпочнуть гідравлічні випробування внутрішньо-будинкових систем та інших мереж. Після цього почнуть реалізовувати план заходів з підготовки до нового сезону. Працюватимуть над запуском модульних котелень, які отримали від Товариства Червоного Хреста.

Керівники подякували тим споживачам, які не дивлячись на складні умови сплачують за послугу. Наразі сплати населення за послугу теплопостачання  складають 75%, у минулому році вони були на рівні 66%.  Щодо несумлінних платників посилюватимуть претензійну роботу.

Дякували керівники за підтримку підприємств Лозівському міському голові Сергію Зеленському, міським та обласним депутатам, керівництву ХОВА.

Також на нараді обговорили питання заготівлі деревини для соціально незахищених верств населення та створення резерву. З бюджету громади, як і минулі роки,  виділять кошти на її закупівлю. Тендерні процедури проведе Управління праці та соціального захисту населення. Також потреби закриватимуть за рахунок видалених аварійних дерев. КП «Еко-Сан» продовжує виконувати заявки щодо їх випилювання.

Порушили питання аварійного запасу палива на комунальних підприємствах. Голова громади доручив розглянути можливість його збільшення. 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *