Лозівські тепловики можуть залишитися без світла з арештованими рахунками

КП «Теплоенерго» отримало попередження про відключення електроенергії з 26 червня, а також позов щодо розподілу газу. Заборгованість за світло складає майже 9 млн грн, за розподіл газу – понад 11 млн грн, з яких більше 800 тис грн – пені та штрафи.

Керівник підприємства Сергій Малишев називає 3 причини, що до цього призвели. Це так зване розщеплення. Більша частина усіх надходжень, а саме 65%, автоматично перераховується газовикам, навіть у літній період, коли тепловики не мають угоди на поставку газу. Третини коштів, що залишається, не вистачає на першочергові платежі: світло, розподіл газу, вчасну сплату заробітної плати та податків.

Друга масштабна проблема – невиплата державної компенсації різниці тарифів. Борг сягає вже 133 млн грн. Ускладнюють роботи також борги населення, хоча попри війну лозівчани намагаються сплачувати. Торік рівень проплат склав 91%. Наразі КП «Теплоенерго» заходить в суди і намагається запобігти відключенням та примусовим стягненням, що загрожують також додатковими витратами, зокрема на виконавчий збір – 10%.

Директор КП «Теплоенерго» Сергій Малишев, у свою чергу, дякує голові громади та депутатам міської ради за фінансову підтримку. За кошти місцевого бюджету тепловики можуть перекривати частину боргів, закуповувати матеріали для аварійних випадків та планових робіт з підготовки до опалювального періоду. До колеги приєднується також керівник КП «Тепловодосервіс» Сергій Войцехович. На підприємстві, що забезпечує теплом старостинські округи, не менш складна ситуація.