Лозівські лікарі про новий штам COVID-19 – FLiRT

Станом на 12 серпня у Лозівській громаді не діагностували жодного випадку нового штаму COVID-19 – FLiRT. До того ж, зростання захворюваності на коронавірусні інфекції та ГРВІ у Лозівській громаді не спостерігається, інформують у Центрі первинної медико-санітарної допомоги.
За даними Міністерства охорони здоров’я перші випадки «FLiRT» – нового субваріанту коронавірусу «Omicron» в Україні зареєстровані у липні.
Серед основних симптомів – лихоманка, загальна слабкість, головний та м’язовий біль. Крім того можуть спостерігатися і шлунково-кишкові симптоми – діарея або нудота, інформує Олександр Денисенко. Як і Omicron, FliRT має високий рівень зараження. У групі ризику люди похилого віку, з хронічними захворюваннями, після онкозахворювань або з послабленим імунітетом. Щодо дітей, у них перебіг хвороби протікає в легшій формі.
Вакцинація проти коронавірусу є ефективною для запобігання нового штаму. Наявні дослідження показують, що поточні вакцини, залишаються ефективними для захисту від важких форм COVID-19, хоча й не можуть повністю запобігти зараженню новим штамом. Тож лікарі радять не нехтувати одним з дієвих способів запобігання захворювання та тяжкого перебігу хвороби. Влітку кількість бажаючих вакцинуватися від коронавірусної інфекції у Лозівській громаді була вкрай низькою, говорять у Центрі первинної медико-санітарної допомоги.
Лозівські медики працюють над оновленням запасів вакцини. На поставку чергової партії в медичних закладах Лозівської громади очікують з середини серпня.
Обов’язкову імунізацію запрошують пройти людей, які не вакцинувалися жодного разу. Також рекомендують щорічно ревакцинуватися особам з груп ризику: тим, хто має хронічні захворювання, особам похилого віку та людям з ослабленою імунною системою. Військовослужбовці, медпрацівники, освітяни, які належать до групи професійного ризику, теж підлягають сезонній ревакцинації, наголошують медики.
Щодо тест-систем на коронавірус – сімейні лікарі забезпечені необхідною кількістю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *