ПАМ’ЯТКА НАСЕЛЕННЮ «ЯК УНИКНУТИ ЗАРАЖЕННЯ ПТАШИНИМ ГРИПОМ?»

Grip ptah

Пташиний грип – захворювання птиці викликане вірусом грипу типу А, субтипів Н5 та Н7, яке

характеризується ураженням органів дихання та системи травлення.

Джерело інфекції – хвора і перехворіла птиця, а також водоплавна птиця без клінічних ознак захворювання.

Основний   шлях передачі збудника – повітряно-крапельний.

Фактори передачі збудника  – інфікована обмінна пір´я.

Механічні переносники – обслуговуючий персонал, комахи, кліщі, синантропні птахи (голуби, горобці, ворони, галки), дика перелітна птиця та гризуни.

Симптоми хвороби у птахів – спад активності, посиніння видимих слизових оболонок, гребеня, сережок, набряк голови, діарея, ускладнене дихання, параліч та раптова смерть.

Щоб знизити ризик зараження пташиним грипом домашньої птиці потрібно:

не купувати живу птицю, продукцію птахівництва і корма в неблагополучних пунктах по грипу птиці та не допускати контакту між домашньою і дикою птицею;

– встановити на території господарства опудала та/або тріщалки для відлякування диких птахів;

– вести систематичну боротьбу з комахами, кліщами і гризунами та проводити дезінфекцію пташників;

– у разі виявлення захворювання та /або загибелі птиці, своєчасно звертатись до ветеринарного фахівця;

Збудник захворювання пташиного грипу у людей вірус Н5N1.

Симптоми – можуть варіювати від типових для звичайного грипу (температура, кашель, біль у горлі і м’язах) до інфекційних уражень очей, пневмонії.

Щоб знизити ризик зараження пташиним грипом людини потрібно:

– уникати контакту з хворою птицею і не торкатись до місць, на які можуть потрапити екскременти хворих птахів;

– після контакту з сирим м’ясом птахів (забій, обробка) та іншими продуктами птахівництва ретельно мити руки з милом та продезінфікувати інвентар який використовувався для обробки м’яса птиці;

– вживати в їжу продукти птахівництва слід лише після термічної обробки: яйця потрібно варити не менше 10 хвилин, а м’ясо – не менше 30 хвилин. Слід пам’ятати про те, що вживаючи добре проварене м’ясо птиці, заразитися неможливо;

– не купувати м’ясо птиці та інші продукти птахівництва у місцях несанкціонованої торгівлі, та які не пройшли ветеринарно-санітарного контролю;

– у разі виявлення симптомів захворювання, своєчасно звертатись до медичних закладів

 Лозівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області

–>

Джерело: Лозівська міська рада