Пташиний грип – захворювання птиці викликане вірусом грипу типу А, субтипів Н5 та Н7, яке
характеризується ураженням органів дихання та системи травлення.
Джерело інфекції – хвора і перехворіла птиця, а також водоплавна птиця без клінічних ознак захворювання.
Основний шлях передачі збудника – повітряно-крапельний.
Фактори передачі збудника – інфікована обмінна пір´я.
Механічні переносники – обслуговуючий персонал, комахи, кліщі, синантропні птахи (голуби, горобці, ворони, галки), дика перелітна птиця та гризуни.
Симптоми хвороби у птахів – спад активності, посиніння видимих слизових оболонок, гребеня, сережок, набряк голови, діарея, ускладнене дихання, параліч та раптова смерть.
Щоб знизити ризик зараження пташиним грипом домашньої птиці потрібно:
– не купувати живу птицю, продукцію птахівництва і корма в неблагополучних пунктах по грипу птиці та не допускати контакту між домашньою і дикою птицею;
– встановити на території господарства опудала та/або тріщалки для відлякування диких птахів;
– вести систематичну боротьбу з комахами, кліщами і гризунами та проводити дезінфекцію пташників;
– у разі виявлення захворювання та /або загибелі птиці, своєчасно звертатись до ветеринарного фахівця;
Збудник захворювання пташиного грипу у людей – вірус Н5N1.
Симптоми – можуть варіювати від типових для звичайного грипу (температура, кашель, біль у горлі і м’язах) до інфекційних уражень очей, пневмонії.
Щоб знизити ризик зараження пташиним грипом людини потрібно:
– уникати контакту з хворою птицею і не торкатись до місць, на які можуть потрапити екскременти хворих птахів;
– після контакту з сирим м’ясом птахів (забій, обробка) та іншими продуктами птахівництва ретельно мити руки з милом та продезінфікувати інвентар який використовувався для обробки м’яса птиці;
– вживати в їжу продукти птахівництва слід лише після термічної обробки: яйця потрібно варити не менше 10 хвилин, а м’ясо – не менше 30 хвилин. Слід пам’ятати про те, що вживаючи добре проварене м’ясо птиці, заразитися неможливо;
– не купувати м’ясо птиці та інші продукти птахівництва у місцях несанкціонованої торгівлі, та які не пройшли ветеринарно-санітарного контролю;
– у разі виявлення симптомів захворювання, своєчасно звертатись до медичних закладів
Лозівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області
–>
Джерело: Лозівська міська рада