Через підвищення вартості енергоносіїв комунальні підприємства громади несуть збитки

07Тарифи комунальних підприємств, які надають послуги водопостачання і водовідведення,теплопостачання, обслуговування житлового фонду, вивозу сміття – економічно не обґрунтовані. Через підвищення вартості енергоносіїв та заробітної плати підприємства несуть значні збитки. Про це поінформував депутатів міської ради на позачерговій сесії заступник Лозівського міського голови Денис Петренко. Не дивлячись на це, підкреслив керівник, підприємства виконують свої функції з забезпечення життєдіяльності міста, усувають аварійні ситуації, наразі ведуть підготовку до нового опалювального сезону.

Борг КП «Теплоенерго» перед НАК «Нафтогаз» складає близько 77 мільйонів гривень, як погасити його поки що для підприємства це питання залишається відкритим, розповідає Денис Петренко. Без підтримки держави цю проблему не вирішити. Нещодавно Президент України Володимир Зеленський провів нараду, де обговорили проблемні питання забезпечення постачання природним газом підприємств комунальної теплоенергетики. Підприємствам теплопостачання можуть відшкодувати різницю у тарифах.

Щодо боргу населення перед КП «Теплоенерго» ця сума сягає 120 мільйонів гривень.

Не менш важка ситуація на ДП «Лозоваводосервіс», поінформував заступник міського голови. За покупну воду підприємство винне КП «Харківводоканал» майже 9 мільйонів, борг населення за спожиту послугу водопостачання та водовідведення – 29.6 мільйона.

Діючий тариф на на вивіз сміття не покриває витрати підприємства, інформує директор КП «Еко-Сан» Володимир Селезньов. Тільки за останній місяць підприємство втратило чотириста тисяч гривень. Інвестиційна складова, зокрема заміна сміттєвих баків, не виконується зовсім, через відсутність прибутку на підприємстві. Упродовж семи років населення за послугу вивозу смітті заборгувало більше 5-ти мільйонів. Дуже важкий стан на міському сміттєзвалищі. Техніка, яка там працює застаріла.

Є проблеми з функціонуваннями комунальних підприємств у Смирнівці та Орільці. Платоспроможність у цих населених пунктах складає 40 %.

–>

Джерело: Лозівська міська рада