Розпочато виплату житлових субсидій на неопалювальний період

789

З травня 2021 року внесено ряд змін до Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від         21 жовтня 1995 року №848 (в редакції постанови від 19.05.2021 року № 505).

Нагадуємо, що відповідно до прийнятого Урядом рішення перепризначення субсидії на наступний період тим домогосподарствам, які її одержували в опалювальному періоді 2020-2021 років, здійснюється автоматично (без звернення громадян).

Виняток становить понад 20% мешканців міської територіальної громади, яким для отримання субсидії на наступний період необхідно подати новий пакет документів, зокрема це домогосподарства, яким житлова субсидія:

– надавалася у грошовій безготівковій формі;

– була призначена за фактичним місцем проживання осіб (орендарі житлових приміщень; внутрішньо переміщені особи);

– була призначена без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих у житловому приміщенні, які не проживають за місцем реєстрації.

З урахуванням внесених змін Міністерством соціальної політики доопрацьовувалося програмне забезпечення для призначення житлових субсидій, яке надіслано управлінням 25 червня 2021 р. для використання.

Згідно з постановою управлінням отримано інформацію Міністерства фінансів України за результатами проведеної верифікації даних щодо отримувачів житлових субсидій на відповідність новим умовам її одержання, а саме: щодо наявності у власності громадян житлових приміщень, транспортних засобів, придбання нерухомого майна, транспортних засобів, здійснення операцій з купівлі іноземної валюти та банківських металів, наявності у громадян депозитів.

На підставі цієї інформації управлінням праці та соціального захисту населення міської ради проведено перепризначення житлових субсидій в автоматичному режимі для 10 тис. домогосподарств, які її одержували в опалювальному періоді 2020-2021 років та в яких відсутні критерії для відмови у її призначенні, за результатами верифікації майже триста домогосподарств втратили право на призначення субсидії.

1,5 тис. домогосподарствам не призначено субсидію у зв’язку з наявністю простроченої понад три місяці заборгованості з оплати за житлово-комунальні послуги, з відсутністю доходів або сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Наразі управління праці та соціального захисту населення міської ради отримало з Державного бюджету кошти для фінансування призначених субсидій за травень та червень поточного року і 08 липня 2021 року кошти перераховано на банківські установи та до АТ ”Укрпошта” для проведення відповідних виплат.

Таким чином, вже сьогодні громадяни отримали належні їм суми житлової субсидії за травень-червень поточного року у повному обсязі.

Звертаємо увагу, що на опалювальний період субсидія всім цим домогосподарствам, з урахуванням витрат на опалення, буде розрахована автоматично після початку опалювального періоду.

 

                                                                                                                                      Управління праці та соціального захисту

                                                                                                                                      населення Лозівської міської ради

–>

Джерело: Лозівська міська рада