На реалізацію Програми соцзахисту населення передбачено 13 мільйонів гривень

unnamed

Заходи Програми спрямовані на підтримку найбільш незахищених верств населення, які за віком, станом здоров’я чи у зв’язку з безробіттям перебувають у складних життєвих обставинах.

Одним з пріоритетних напрямків є надання матеріальної допомоги малозабезпеченим громадянам. В рамках домовленості міської влади з ПП «Ясний зір» щомісячно проводиться по одній операції з лікування катаракти. У першому півріччі їх проведено 6. Також малозабезпеченим громадянам безкоштовно проводиться комп’ютерна або магнітно-резонансна томографія. У цьому році цією послугою скористалися 19 мешканців громади.

За Програмою підтримку отримують учасники АТО та ООС, учасники бойових дій на території інших держав, ліквідатори наслідків Чорнобильської катастрофи. Особлива увага приділяється дітям з інвалідністю, дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування.

Також за рахунок Програми фінансуються пільгові перевезення, щодня на автобусних маршрутах загального користування здійснюється 30 пільгових рейсів та перевезення пільгового контингенту по 16 старостинських округах.

До Програми також включено заходи, які фінансуються за рахунок трансферту з обласного бюджету: санаторно-курортне лікування осіб з інвалідністю, ветеранів війни, громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. За 6 місяців поточного року в санаторно-курортних закладах оздоровилися 139 осіб.

 

ДОВІДКА

про виконання Програми соціального захисту населення

Лозівської міської територіальної громади на 2021-2023 роки за I півріччя 2021 року

 

Програму соціального захисту населення Лозівської міської територіальної громади на 2021-2023 роки було затверджено рішенням Лозівської міської ради Харківської області від 28.01.2021 р. № 129. Заходи Програми спрямовані на підтримку найбільш незахищених верств населення, які за віком, за станом здоров’я чи у зв’язку з безробіттям, перебувають у складних життєвих обставинах. Програма охоплює всі вікові категорії населення. Особлива увага приділяється пенсіонерам, ветеранам, особам з інвалідністю та дітям. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації заходів Програми на 2021 рік, складає 13295,44 тис.грн., в тому числі за рахунок бюджету міської ТГ – 9430,0 тис.грн., за рахунок обласного бюджету –   3865,44 тис.грн.

Одним із основних пунктів Програми є надання матеріальної допомоги малозабезпеченим громадянам, які опинилися в скрутному матеріальному становищі, особам з інвалідністю, громадянам похилого віку, особам, які потребують вартісного лікування тощо. З метою реалізації цього заходу при виконавчому комітеті міської ради створена Рада з вирішення питань надання адресної допомоги населенню Лозівської міської територіальної громади. Протягом 6 місяців 2021 року проведено 8 засідань Ради, згідно з висновками якої 209 громадянам надано грошову допомогу на суму 203,6 тис.грн.

Також, в рамках реалізації домовленостей міської влади з ПП «Ясний зір», щомісячно проводиться по одній безоплатній операції по лікуванню катаракти, саме для малозахищених верств населення. Протягом І півріччя 2021 року проведено 6 безкоштовних операцій. За домовленістю з ТОВ «ЛДЦ-Скаймед» малозабезпечені громадяни мають можливість на безкоштовне проведення комп’ютерної або магнітно-резонансної томографії, за звітний період послугою скористалися 19 мешканців нашої громади.

Серед низки заходів Програми передбачена матеріальна підтримка окремих категорій громадян з нагоди відзначення знаменних дат. Так, до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 32-ї річниці виведення військ з Афганістану 71 воїну-інтернаціоналісту, які мають статус особи з інвалідністю внаслідок війни, та 2 сім’ям загиблих воїнів надано грошову допомогу на суму    40,0 тис.грн.

З нагоди 35-х роковин Чорнобильської катастрофи було проведено урочисті заходи з врученням матеріальної допомоги 64 громадянам, а саме: громадянам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, які тривалий час хворіють та потребують стороннього догляду; жінкам-ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС; дружинам (чоловікам) померлих громадян (громадянок), з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою; сім’ям померлих громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС; дітям із числа потерпілих від Чорнобильської катастрофи, які мають інвалідність загального захворювання, на загальну суму 30,2 тис.грн.

За клопотанням голови Лозівського міськрайонного відокремленого підрозділу Харківської обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів “Союз Чорнобиль України”, для нагородження учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, 2 категорії, були придбані 15 пам’ятних орденів “35 років з Дня аварії на ЧАЕС” на загальну суму 4,6 тис.грн.

З нагоди Міжнародного жіночого дня 8 Березня 7 жінок-учасниць бойових дій у Другій світовій війні отримали матеріальну допомогу на суму  3,5 тис.грн.

Традиційно, напередодні Міжнародного жіночого дня, міський голова вітає матерів та дружин загиблих/померлих учасників АТО/ООС. Цього року квіти та подарунки було вручено 13 сім’ям загиблих учасників АТО/ООС на суму 15,5 тис.грн.

Окрема увага приділяється мешканцям поважного віку. В березні цього року громадянка, якій виповнилося 100 років, отримала від міської влади привітання, квіти та матеріальну допомогу в сумі 1,0 тис.грн. за рахунок коштів Програми.

Одним з видів соціальної підтримки окремих пільгових категорій громадян нашої громади є надання їм матеріальної допомоги для оплати послуг зв’язку, які надаються ПАТ «Укртелеком». Щомісячно майже 100 мешканців громади, здебільшого це ветерани війни, отримують допомогу з бюджету міської ТГ. За           І півріччя ця сума склала 24,8 тис.грн.

Один із розділів Програми передбачає надання допомоги на поховання осіб, не зареєстрованих в системі загальнообов’язкового соціального страхування, та одиноких громадян. В І півріччі 2021 року надано допомогу на поховання 33 безробітних громадян на загальну суму 24,0 тис.грн. В поточному році відшкодовано КП «Еко-Сан» 14,8 тис.грн. за проведення поховання 5 осіб без певного місця проживання, осіб, від поховання яких відмовилися рідні, знайдених невпізнаних трупів. Програмою також передбачено надання допомоги на поховання громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. За І півріччя 2021 року надано допомогу на поховання одного чорнобильця на суму 1,0 тис.грн.

Окремий розділ заходів Програми передбачає кошти на стимулювання громадської активності голів квартальних комітетів, голів громадських організацій. В І півріччі 2021 року 56 головам квартальних комітетів м.Лозова та 22 головам квартальних комітетів смт.Панютине виплачена матеріальна допомога на загальну суму 114,7 тис.грн. Головам семи громадських організацій, діяльність яких спрямована на соціальний захист осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, в І півріччі 2021 року виплачено 10,3 тис.грн. Відповідно до заходів Програми до Дня міста матеріальна допомога буде виплачена почесним громадянам м.Лозова та Лозівської міської територіальної громади.

Особлива увага у Програмі приділяється дітям з інвалідністю, дітям-сиротам та дітям, позбавленими батьківського піклування. До Міжнародного Дня захисту дітей 576 дітям вищезазначених категорій придбано солодкі подарунки на суму 49,4 тис.грн. До Новорічних свят та до Дня Святого Миколая діти також отримають подарунки за рахунок коштів Програми. Заходами Програми передбачено проведення сеансів дельфінотерапії в Харківському дельфінарії для дітей з інвалідністю, але у зв’язку з карантинними заходами, спричиненими коронавірусною інфекцією COVID-19, їх проведення перенесено на друге півріччя.

З метою забезпечення права громадян на задекларовані державою пільги в Програмі соціального захисту населення Лозівської міської територіальної громади на 2021 рік передбачено видатки на надання компенсації перевізникам за пільговий проїзд окремих категорій громадян у міському та приміському автомобільному транспорті в сумі 1860,0 тис.грн. та у приміському залізничному транспорті – 63,0 тис.грн.

В 2021 році щоденно на міських та приміських автобусних маршрутах загального користування здійснюються 30 пільгових рейсів та перевезення пасажирів пільгового контингенту по 16 старостинських округах Лозівської міської територіальної громади за талонами.

У І півріччі 2021 року касові видатки на перевезення окремих категорій громадян, які мають право на безоплатний проїзд автомобільним транспортом загального користування, склали 606,9 тис.грн. Для компенсації за пільгові перевезення приміським залізничним транспортом окремих категорій громадян Виробничому підрозділу «Харківська дирекція залізничних перевезень» регіональної філії «Південна залізниця» згідно з Програмою протягом І півріччя відшкодовано 26,25 тис.грн.

З 01 січня 2021 року набув чинності Закон України «Про соціальні послуги». Одним із нововведень Закону є призначення і виплата компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі. Виплачується ця компенсація відповідно до законодавства за рахунок коштів бюджету міської ТГ. Станом на 01.07.2021 року компенсацію отримують 80 мешканців громади, сума виплачених коштів за 6 місяців склала 766,7 тис.грн.

Програмою передбачено кошти на соціальний захист громадян, які обслуговуються територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Лозівської міської ради, в сумі 140,2 тис.грн. В територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) міської ради функціонує відділення «Соціальне таксі», послугами якого користуються особи з інвалідністю, які обслуговуються територіальним центром, в тому числі здійснюється перевезення 5 громадян на проведення процедури гемодіалізу до КНП «Лозівське ТМО». За 6 місяців 2021 року цією послугою скористалося 203 особи з інвалідністю (600 послуг), сума коштів, використаних для організації поїздок, складає 47,8 тис.грн.

В Програмі соціального захисту населення на 2021 рік передбачено кошти на заходи, які проводяться Лозівським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, в сумі 4,4 тис.грн. Кошти, які передбачено Програмою, будуть направлені в ІІ півріччі для організації проведення семінарів, “круглих столів” для батьків з прийомних сімей, опікунів, піклувальників, сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, та міських заходів соціального спрямування, волонтерських акцій.

До Програми також включено заходи, які фінансуються за рахунок трансферту з обласного бюджету, а саме: забезпечення санаторно-курортним лікуванням осіб з інвалідністю, ветеранів війни, громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1 та 2, потерпілих дітей (крім дітей з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою). За 6 місяців поточного року в санаторно-курортних закладах Харківської області оздоровилися 139 осіб з числа зазначених вище категорій. Загальна сума коштів, яка перерахована санаторно-курортним закладам, складає 1159,0 тис.грн.

Протягом ІІ півріччя 2021 року управлінням праці та соціального захисту населення міської ради, територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) міської ради, міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді буде проводитися системна робота, спрямована на реалізацію мети Програми та виконання запланованих заходів щодо надання додаткових соціальних гарантій мешканцям Лозівської міської територіальної громади.

–>

Джерело: Лозівська міська рада