У міськраді обговорили готовність ОСББ до нового опалювального сезону

tso ta gvp ternopil vidklyuchennyaНа порядок денний наради з головами правлінь ОСББ винесли питання стану готовності систем теплопостачання багатоповерхівок до початку опалювального сезону 2021-2022 років. Крім того, обговорили необхідність укладання об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків прямих договорів з АТ «Харківобленерго» на отримання послуг з розподілу електричної енергії для електрозабезпечення місць загального користування. Нарада пройшла під головуванням заступника Лозівського міського голови Дениса Петренка.

Ряд питань, які терміново потрібно врегулювати в ОСББ до початку опалювального періоду 2021/2022 років, озвучив директор КП «Теплоенерго» Сергій Малишев. Одне з них – гідравлічні випробування теплових мереж. Деякі ОСББ, досі не пройшли їх та не надали акти готовності до опалювального періоду. З метою забезпечення надійного та сталого функціонування систем теплопостачання і теплоспоживання ці роботи необхідно провести у найкоротший термін, наголосив Сергій Малишев. Додав, що деякі голови правління ОСББ не надають доступ працівникам КП «Теплоенерго» до елеваторних вузлів систем опалення, а це може призвести до зриву опалювального періоду.

Комунальне підприємство КП «Теплоенерго» надає послуги з централізованого опалення 325 багатоквартирним будинкам, системи 272 з них, вже заповнені водою, повідомив директор Сергій Малишев. Для населення, вартість централізованого теплопостачання залишиться на рівні минулого опалювального періоду – 2090 гривень за 1 гігакалорію. Для бюджету та інших споживачів тарифи та тепло підвищили до 3813 гривень за 1 гігакалорію та 3815 гривень за 1 гігакалорію. КП «Теплоенерго» прорахувало економічно обґрунтовані тарифи у зв’язку із подорожчанням складових. В середньому вартість природного газу для потреб населення збільшилась на 16,38%, для потреб бюджетних установ та інших споживачів – на 119,87%, вартість електричної енергії подорожчала на 17,13%, фонд оплати праці збільшився на 9,48%, в зв’язку зі зміною мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму. Комунальне підприємство в цьому опалювальному періоді 2021/2022 років недоотримає 29 мільйонів гривень, у зв’язку з економічно необґрунтованим тарифом на послугу з централізованого опалення для населення.

Директор КП «ЖУК» Володимир Бреус доповів, що станом на 6 жовтня питання укладання договорів споживачів про надання послуг з розподілу електричної енергії з АТ «Харківобленерго» для електрозабезпечення місць загального користування не вирішено. До теперішнього часу жодне об’єднання співвласників багатоквартирного будинку не звернулося до АТ «Харківобленерго» для укладання прямих договорів.

До того ж, такі управителі та ОСББ, які знаходяться за адресами: Привокзалана,30, Соборна,29, мікрорайон 5 будинок 10, мікрорайон 2 будинок 69, мікрорайон 4 будинки 2б, 2в, мікрорайон 9 будинок 5, не компенсували КП «ЖУК» витрат за спожиту електричну енергію. У разі непогашення заборгованості у найближчий час, Житлово-управляюча компанія буде змушена відключити електрозабезпечення місць загального користування вищезазначених будинків.

Володимир Бреус нагадав головам правління об’єднаннями, що відповідно до пункту 9 Правил надання послуги з управління багатоквартирним будинком, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 5 вересня 2018 р. № 712, послуга з управління включає купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку. Після створення ОСББ, голови правлінь повинні звернутися з заявою до АТ «Харківобленерго» з метою укладання прямих договорів.

–>

Джерело: Лозівська міська рада