Лозівчани вшанували ліквідаторів наслідків на Чорнобильській АЕС

IMG 2856

Нагородили медалями, вшанували хвилиною мовчання та поклали квіти до Пам’ятного знаку – у Лозовій, за участі керівництва громади та району, помічника-консультанта народного депутата України Юлії Світличної, спілки “Союз Чорнобиль України”, представників підприємств та установ міста, відбулися заходи присвячені Дню вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Сьогодні, 14 грудня, присутні згадали про страшну трагедію, яка сталася 35 років тому і про той незабутній героїчний вчинок, який здійснили ліквідатори наслідків на Чорнобильській АЕС. Силами понад 600 тисяч ліквідаторів за рекордно короткий термін, у 1986 році було побудовано об’єкт «Укриття». Це перша захисна споруда, яка дозволила пом’якшити згубний вплив мирного атома, що вийшов з-під контролю.

Лозівський міський голова Сергій Зеленський звертаючись до ліквідаторів наголосив: «Ви не шкодуючи свого життя й здоров’я, захистили усе людство від невидимого атома. Ви є прикладом мужності, самовідданості та високого професіоналізму. Я вдячний за ваші героїчні вчинки й схиляю голову перед тими, хто поклав своє життя ліквідовуючи наслідки найстрашнішої аварії. Цього року у вічність пішли десять наших чорнобильців, з моменту катастрофи – 324. Бажаю вам та вашим родинам міцного здоров’я, добра, благополуччя та миру».

За поданням Лозівської спілки Чорнобильців, за сприяння Лозівського міського голови та Лозівської міської ради 15 ліквідаторів чорнобильської трагедії, які одні із перших лозівчан вирушили на боротьбу з невидимим ворогом – удостоєні пам’ятним орденом ліквідатори 2а категорії до 35-ї річниці ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС:

Даниленко Іван Потапович (нагороду отримав син – Даниленко Борис Іванович)

Васильєв Василь Миколайович

Головко Валерій Ілліч (нагороду отримав староста – Бусяк Олександр Володимирович)

Заводчиков Валерій Сергійович

Мехедов Сергій Володимирович

Сова Микола Романович

Ткач Олександр Анатолійович (нагороду отримав брат – Ткач Юрій Анатолійович)

Сулима Віктор Миколайович ( нагороду отримав староста – Мороз Сергій Володимирович)

Троян Микола Іванович

Хоружевський Григорій Дорофійович (нагороду отримав син – Хоружевський В’ячеслав Григорович)

Шилін Володимир Васильович

Шкребець Володимир Петрович

Подякою народного депутата України Юлії Світличної з нагоди 35-ї річниці ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС відзначено:

Дмитренко Павло Петрович

Яворін Юрій Володимирович

Грамотою Лозівської районної ради за

за особистий внесок у подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, виявлені самовідданість, мужність і героїзм, проявлені в екстремальних обставинах, багаторічну плідну громадську діяльність та з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС  нагороджено:

Бібіченко Микола Олексійович

Пальчик Павло Миколайович

 

Довідкова інформація:

На обліку в Лозівській міській територіальній громаді перебуває 565 громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а саме:

123 громадян 1 категорії;

132 громадянина 2 категорії;

188 громадян 3 категорії;

5 громадян 4 категорії;

70 дітей, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи;

47 вдів

Міська влада опікується проблемами громадян, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, тісно співпрацює з Лозівським міськрайонним відокремленим підрозділом Харківської обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів “Союз Чорнобиль України” – проводяться зустрічі, наради та розглядаються всі пропозиції, що надаються громадською організацією. Надається матеріальна допомога ліквідаторам, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, вдовам чорнобильців.

–>

Джерело: Лозівська міська рада