Хвороби підшлункової залози є серйозною патологією, яка суттєво впливає на якість життя пацієнта. Одною зі складових складових успішного лікування є дотримання спеціальної дієти. Припадає цьому велике значення, оскільки їжа є джерелом необхідних речовин для організму.
Оптимальною дієтою при хворобі підшлункової залози є режим: п’ять разів на добу в невеликих кількостях. Один прийом їжі не повинен перевищувати 200 грамів. У меню дієтичного харчування слід включити різні продукти, насичені білками, але з низьким вмістом жирів.
При цьому рекомендується виключити з меню такі продукти: жирне м’ясо та птиця, маргарин і хліб з високим вмістом жирів, кисле молоко з високим вмістом цукру, кисле варення та мармелад. У приготуванні страв використовуються жирні продукти з урахуванням кількості залоз цукром та білка в раціонах.
Основні правила дієтичного харчування
Правильне харчування важливо для людей з хворобами підшлункової залози. Раціон дієтичного харчування повинен бути збалансованим і містити необхідні живлення елементи. Для цього потрібно дотримуватися кількох основних правил.
У дієти хворого на підшлункову залозу необхідно обмежувати вживання продуктів, що сприяють виділенню шлункового соку. Їх доцільно виключити з меню або вживати в обмеженій кількості. До таких продуктів відносяться жирне м’ясо і риба, багаті на жири молочні продукти, патоку, томати, а також гострі і кислі страви.
Рекомендовані продукти при хворобі підшлункової залози включають нежирне м’ясо птиці, рибу, кисле молоко, ягідна каша, яйця. Також слід уживати перші страви на відварах мяса, риби або овочів. Дотримання режиму їжі також має важливе значення – прийом їжі повинен бути регулярним і розділеним на декілька невеликих порцій.
- Рекомендовані продукти: нежирне м’ясо птиці, риба, кисле молоко, ягідна каша, яйця, овочі, фрукти.
- Обмежені продукти: жирне і жарене м’ясо, майонез, масло, сири з високим вмістом жиру, гарніри з картоплі та моркви.
- Варто уникати: гострі, жирні, копчені страви, маринади, кетчупи і соуси на їх основі, кондитерські вироби з великою кількістю цукру або сахарозамінників.
Також слід пам’ятати про правильну обробку продуктів. Бажано уникати смаження – краще використовувати такі методи готування, як варіння, тушкування або запікання. Рекомендована температура прийому їжі – не більше 60 градусів, щоб не потрапити до хворої підшлункової залози тепла їжа.
Не забувайте, що дотримання дієти відіграє важливу роль в житті хворого на патології підшлункової залози. Варто консультуватися з лікарем або дієтологом щодо складання меню та правильного дотримання дієтичного режиму. Завдяки цьому збережете здоров’я і поліпшите якість свого життя.
Рекомендоване меню
При патології підшлункової залози дуже важливо дотримуватися дієтичного режиму. У харчуванні хворого слід виключити надмірно жирні, гострі та солоні страви. Продукти повинні бути відварені або приготовлені на пару.
У раціон пацієнта з патологією підшлункової залози обов’язково повинні входити продукти, багаті білком: м’ясо нежирної птиці, риба, молоко, житній хліб тощо. Для більш швидкого одужання рекомендується вживати страви з низьким вмістом цукру.
Переважна кількість прийомів їжі повинна припадати на сніданок та обід, оскільки в цей період функція підшлункової залози є найактивнішою. Збалансований раціон розраховують враховуючи вік, стать, фізичну активність та індивідуальні властивості хворого.
Сніданок
- Овсянка на воді з ягодами;
- Варене м’ясо з картоплею;
- Кисле молоко;
- Салат зі свіжими овочами;
- Постна супова риба;
- Чай з медом.
Обід
- Суп на відварі дифузних залоз;
- Вівсяна каша з морквою;
- Картопляне пюре;
- Тушковане м’ясо;
- Сирний десерт;
- Компот з ягід.
Полудень
- Маленький шматочок сухарика;
- Морква, натерта на тертильній тарілці, прибрана з олією.
Вечеря
- Суп з вареними овочами;
- Картопляний гарнір;
- Варена риба;
- Фруктовий салат з яскравими ягодами;
- Чай з медом.
До сну
- Слабка кава з молоком;
- Печінка варена;
- Хліб пшеничний;
- Сир твердий.
Важливо також використовувати правильну температуру приготування страв. Так, при подаючи найкраще застосовувати теплі страви, відносна температура їжі повинна бути від 30 до 60 градусів Цельсія.
Дієта при особливих станах підшлункової залози
Одним з найважливіших аспектів підтримання нормального функціонування підшлункової залози є правильне харчування. Дієта при патології підшлункової залози передбачає дотримання деяких основних принципів.
У спеціалізованій дієті для хворого на підшлункову залозу заборонено вживання фритюру, жирного, гострого, маринованого, копченого, консервованого та солоного. У їжу не можна додавати спеції та прянощі. Не рекомендовано вживати печінку, моркву, картоплю, капусту, які відносяться до складних продуктів.
Гарнір повинен бути каша. Природнє кисле молоко рекомендується вживати у вигляді їдкого його білка. Загальна добова кількість молока, відповідно до оптимальної дієтичної цукром, може становити 400-500 грамів. Молоко можна вживати тільки з дозволу лікаря.
Підшлункова залоза здатна виділяти ферменти в обсязі, достатньому для швидкої переварки білка. Дифузні і пластинчасті ферменти рекомендується вживати після варення, їх кількість повинна бути збережена при високій температурі.
- До дієти дозволяється включати ягіди із високим вмістом крохмалю (чорниці, порічки, полуниці) та фрукти з низьким вмістом кислот і соків (яблука, груші).
- Припущеному хворому з патологією підшлункової залози дозволяється використовувати соки, кислі настоянки, відвари. Режим харчування залежить від стадії захворювання, характеру та тривалості реакції органів підшлункової залози.
- Після погіршення стану хворого з патологією підшлункової залози, за цим станом входить білкові страви (м’ясо, рибу, птицю) та прубоване картопляне пюре, а також зелене листя.
- Заборонено надавати в їжу (у будь-якому вигляді) продукти, які гостро виділяють сечу.