Як самостійно приклеїти флізелінові шпалери: посібник для початківців

Як клеїти флізелінові шпалери своїми руками

Флізелінові шпалери – це практичний і популярний варіант оздоблення стін. Вони складаються з полотна, яке виробляється з прошарку паперових та текстильних матеріалів. Дані шпалери мають високу міцність і декоративні властивості, тому їх часто використовують для прикраси різних приміщень.

Перш ніж приступити до клеювання флізелінових шпалер, слід підготувати поверхню стіни. Вона повинна бути рівною і чистою. Якщо на стіні є нерівності, слід вирівняти їх шпаклюванням та шліфуванням. Далі, необхідно нанести шар грунтовки, щоб полотно легше приклеювалося і сліди склеювання були непомітними. Потім дайте поверхні просохнути.

Приклеювання флізелінових шпалер починайте з нижнього кута стіни. Використовуйте спеціальний клей для шпалер, який можна придбати в будь-якому магазині оздоблювальних матеріалів. Щоб мати змогу правильно прикласти шпалеру, виміряйте відстань від кута стіни до краю шпалери, додайте декілька сантиметрів на запас. Застосуйте клей на стіну в невеликій смузі, потім промазати ним полотно шпалери. Почніть приклеювати шпалеру з кута і розгладжуйте її встик до стіни. Поступово проходьте по всьому полотну, прокладаючи його рукою, щоб уникнути утворення збільшувальної кількості повітряних мішків. Якщо під час клеювання шпалери виявилися помилки, зліпіть полотно знову, вставте його в клей і наново приклейте.

Після приклеювання всього полотна флізелінових шпалер, залиште його на кілька годин для висихання. Завершення клеювання означає, що шпалери готові для подальшого оздоблення приміщення.

Як клеїти флізелінові шпалери

Як клеїти флізелінові шпалери

Флізелінові шпалери – це один з популярних матеріалів для оздоблення стін. Їх можна клеїти самостійно, при цьому важливо дотримуватись певних правил.

Перш за все, перед приклеюванням шпалер слід підготувати стіну. Вона повинна бути рівною, чистою і сухою. Можна використати шпаклівку для вирівнювання нерівностей та забезпечення більш гладкої поверхні.

Далі, потрібно виміряти ширина шпалерного полотна, щоб знати, скільки з нього вийде. Для цього можна скористатись мірними стрічками та рулетками. Можна використати калькулятор для розрахунку кількості шпалерного полотна.

Приклеювати флізелінові шпалери краще почати з кута кімнати. Слід нанести клей на стіну за допомогою пензля або валика. Потім треба прикласти полотно шпалер і розгладити його по всій поверхні. Важливо промазати клей по всій поверхні шпалерного полотна, але при цьому не переборщити, щоб не було зайвих клейових слідів.

Потім, звернувшись до навчального посібника, слід продовжити клеїти шпалери, використовуючи техніку встик. Для цього потрібно злегка накладати на наступну смугу шпалер клей і витирати поверхню. Таким чином, шпалери будуть добре приклеєні та не будуть зсуватися.

Після приклеювання шпалерного полотна слід вимити надлишки клею і прогладити поверхню рукою або гладильною машинкою. Але варто пам’ятати, що полотно може змокнути, тому важливо дати йому достатньо часу на висихання.

Таким чином, приклеювання флізелінових шпалер своїми руками не таке складне, як здається на перший погляд. Потрібно тільки ретельно підготуватися та дотримуватись правил.

Як клеїти флізелінові шпалери в кутах

Як клеїти флізелінові шпалери в кутах

Приклеювання флізелінових шпалер в кутах є трохи складнішим завданням, ніж просте клеювання на рівних поверхнях. Щоб забезпечити гарний вигляд і надійне кріплення, слід дотримуватися певних правил.

Початку треба прикласти шпалери до стіни і визначити, яка смуга потребується для клеювання в куті. Цілком можливо, що зазвичай зручніше приклеювати шпалери починаючи з цієї смуги, але в куті цього зробити неможливо. Тому потрібно почати з іншого місця і пізніше приклеїти шпалери в кут.

Перед приклеюванням шпалерного полотна в куті слід промазати клеєм стіну по ширині, яку займатиме одна смуга шпалер. Потім треба приклеювати шпалери встик, злегка притискаючи їх до стіни, щоб уникнути зморшок і забезпечити рівномірне розташування.

Щоб полотно шпалер не зісковзнуло, на початку приклеювання важливо його притримати вгорі, а потім робити відповідні горизонтальні рухи вниз, розгладжуючи шпалери на стіні. Приклеювання слід проводити зверху вниз, надійно прижимаючи шпалери пальцями або спеціальними рулетками.

При клеюванні флізелінових шпалер в кутах слід забезпечити висихання клею мінімум на 24 години перед продовженням роботи з наступними смугами. Це дозволить уникнути некрасивих зморшок та перекосів між смугами шпалер.