#FreeFitnessUkr: волонтери тренують лозівчан безкоштовно

Весело, з користю, а головне – абсолютно без витрат. У Лозівській школі №3 вже кілька років проводять безкоштовні фітнес тренування. З чого почалась традиція залучати лозівчан до спорту, розповіла Яна Білецька, голова громадської організації “Здорова нація – майбутнє України”.

Саме за ініціативи цієї активної дівчини безкоштовні тренування стали традицією не лише у Лозовій, а й в інших містах.

Від ідеї – до реалізації

Все почалось у 2016 році з участі Яни Білецької у «Школі лідерства». Її проводила громадська організація «Всеукраїнське студентське братство «Еліта Нації» разом з Харківською облдержадміністрацією. До цього дівчина взагалі нічого не чула про громадську діяльність та проекти, не вірила, що молодь може приймати важливі для громади рішення. Однак, як студентка медичного закладу, вирішила пройти “Школу лідерства”.

Навчання на той момент складалося з двох етапів: теоретичного – лекції, тренінги відомих бізнесменів, тренерів, ораторів, державних службовців – та практичного – стажування в одному з департаментів ХОДА, розробка власних проектів, котрі вирішуватимуть певну соціальну проблему. Закінчивши теоретичний модуль, кожен вже розумів, за яким напрямком працюватиме, говорить Яна.

“На другому етапі ми розділились на команди по департаментам. В команді стажерів Департаменту охорони здоров’я ХОДА нас було п’ятеро. Всі колеги з медичного, і не дивно, правда?”

Яна Білецька додає, були різні періоди за ці роки. На початку змінювалась команда, мало хто вірив, що запропонована дівчиною ідея – безкоштовних тренувань, буде дієвою і об’єднає навколо себе небайдужих людей.

“І на кожного такого «невіра» знаходились ті, хто вірив! Хто готовий допомагати та ділитись власним досвідом!”

Одним з таких знайомств, на той момент, стала зустріч з регіональним координатором проекту Всесвітньої організації охорони здоров’я Іриною Михайлівною. Вона підтримала ідею. Так відбувся перший виступ студентки медичного та громадської активістки-початківця Яни Білецької на Національній конференції ВООЗ у Києві.

–  Я вдячна їй та пишаюсь тим, що підтримуємо зв’язок до сьогодні. Так і в департаменті. Я особливо вдячна нашій кураторці Олені Полупан. Знаєте, це той випадок, коли зійшлись люди, які готові діяти тут і зараз, так і вийшло, – згадує Яна.

Не чекаючи фіналу «Школи лідерства голови ХОДА», команда волонтерів отримала дозвіл та підтримку організаторів і запустила перший проект безкоштовних фізичних тренувань «Здорова нація – майбутнє України» (далі – «ЗНМУ») у Дергачах. Наступною локацією стала Лозова.

Робити націю здоровішою разом з однодумцями!

6 серпня 2016 року. Вихідний. Молодь Лозової прийшла оздоровитися. Головна ідея тренування – заохотити людей займатися спортом.

Організатор Яна Білецька залишилась задоволена активністю лозівчан. Містяни також запевняли, такі заняття – необхідні. Так, усі бажаючі безоплатно тренуються вже чотири роки. Влітку – на свіжому повітрі, взимку – у спортзалі школи №3, щосереди о 18.00.

“Розпочала цю ініціативу разом з нами в своєму рідному місті Анастасія Шара – професійний тренер і вже встигла виховати собі послідовницю – Інну Білик”

Сьогодні відвідувати безкоштовні фітнес тренування можуть жителі трьох регіонів України – Харківської, Донецької та Луганської областей – за дев’ятьма локаціями. Заняття у кожному місті проводять тренери- волонтери. Це – функціональні кардіотренування та танцювальна аеробіка з елементами Тай-Бо. Вони допомагають укріпити серцево-судинну та дихальну системи, розвинути витривалість і скинути зайві кілограми.

https://www.facebook.com/healthynationukr/videos/557244838391479/

Команда громадської організації «Здорова нація – майбутнє України» стала переможцем проекту «Школа лідерства». Проект безоплатних тренувань потрапив до збірки «Найкращі практики молодіжної роботи 2018» від Міністерства молоді та спорту України. Також збірна команди “ЗНМУ” виборола звання Best Dance Team – Kyiv, ProFit Convention 2017.

Здоровий спосiб життя – актуально?

Дитинство Яни Білецької пройшло в районному центрі. Вона на собі знає, що у таких населених пунктах у молоді майже немає можливості цікаво і з користю провести час, а тема здорового способу життя була «немодна».

“Пам’ятаю, як років 10 тому мені, студентці медичного коледжу, врізалась у пам’ять шокуюча інформація про фізично-слабких дітей та випадки смертності на уроках фізкультури. Вже за кілька років саме це стало особливою мотивацією у громадській діяльності”

Громадська організація “Здорова нація – майбутнє України” – це історія, як з соціального проекту безоплатних фізичних тренувань народилась громадська організація, що об’єднала медиків, фітнес тренерів, людей різних професій та просто любителів здорового способу життя і спорту у волонтерський рух. Сьогодні у цій команді 14 людей.

ЗСЖ (Здоровий спосіб життя) – це не тільки про спорт, фізичну активність та здорове харчування. Це – про цінності! Це – про активне сімейне дозвілля! Ми створюємо позитивний імідж здорової людини та доносимо це до молоді на зрозумілій для них мові, говорить Яна.

Організаторка розповідає, окрiм тренувань, громадська організація проводить інші цікаві проекти. Один з таких – фестиваль здорового способу життя та здорового харчування “Healthy Fest” у Харкові.

Організувати фест, де такі поняття, як алкоголь, тютюн, електронні цигарки, бургери та ковбаси – ТАБУ, це – завдання з непростих. Адже це – одні з найактивніших спонсорів у заходах, говорить Яна. Але, маючи надійну підтримку Харківської облдержадміністрації та обласного центру молоді, все стало можливим.

Зараз команда “ЗНМУ” організувала вже два масштабних фестивалі здорового способу життя та здорового харчування «Healthy Fest” у Харкові».

Заохотити до занять спортом та здорового способу життя вирішили також дітей та молодь з інвалідністю. Для цього створили проект «Спорт Без Обмежень».

“У співпраці з параолімпійцями та дефлімпійцями ми боролись зі страхом води у дітей, вчили їх плавати та давали майстер-класи. А також проводили мотиваційні зустрічі, де відомі спортсмени Харківщини на власному прикладі показували, що спорт дійсно не має обмежень, олімпійського успіху може досягти кожен, хто йде до цього.”
Також в арсеналі досвіду команди “ЗНМУ” лекції, навчальні тренінги, акції. А ще вони перші в Україні започаткували танцювальні руханки на навчальних тренінгах.

“Мені подобається те, що я бачу, а про успіх нехай кажуть наші вчинки”

Про складнощі та вихід із зони комфорту Яна Білецька може говорити багато. Колись студентці-медику проектна діяльність здавалась доволі непростою, чимось незвіданим. Але від того було ще цікавіше це вивчати.

– Сьогодні це називають неформальна освіта, і я – її приклад, яскравий чи ні, вирішувати не мені. Одне можу сказати: головне – самому вірити в ідею та в те, що робиш! А інші – повірять потім. Молоді хочу сказати всім відому фразу: життя – як їзда на велосипеді: якщо тобі важко – значить ти йдеш вгору!

Волонтерка переконує, не варто боятися труднощів, бо вони вчать, загартовують та перевіряють, чи готові ви до наступного “левелу”.

https://www.facebook.com/biletskayana/posts/2348429322114077

Найголовнішою підтримкою для Яни завжди залишається її сім’я. А ще дівчина дуже пишається кожною членкинею своєї команди.

“Всі вони – особистості з великої літери! Саме завдяки таким ініціативним, готовим брати на себе відповідальність, молодим людям і з’являються корисні можливості у жителів району, котрі впливають на майбутнє! “ЗНМУ” – це платформа для розвитку та комунікації, де об’єднавшись, ми можемо зробити ще більше добрих справ та змінити світ на краще!”

Автор: Олена Коновалова