Нардеп від «Слуги народу» в розпал війни купив елітний маєток у Києві

Заступник керівника фракції «Слуга народу» у Верховній Раді Павло Халімон у розпал повномасштабної війни Росії проти України придбав розкішний маєток вартістю понад 10 млн гривень. Журналісти-розслідувачі встановили, що вартість маєтку було занижено в кілька разів. Великий будинок із земельною ділянкою в центрі Києва офіційно було оформлено на іншу особу, проте журналісти з’ясували, що Халімон постійно проживає в цьому маєтку. Про це йдеться в журналістському розслідуванні Михайла Ткача для «Української правди», опублікованому рано-вранці в понеділок, 23 січня.

У матеріалі сказано, що сума угоди становила 10,3 млн грн, у той час як аналогічні маєтки в тому ж районі коштують 50-60 млн грн. Йдеться про великий маєток, розташований на дорогій землі на Печерських пагорбах біля ботанічного саду імені Гришка. Халімон фактично став власником елітної нерухомості влітку 2022 року, купивши її в архієрея Православної церкви України Олександра Драбинка.

Журналісти з’ясували, що нардеп за документами не є власником маєтку, а договір купівлі-продажу було оформлено на Котеленець Анастасію Миколаївну. У мережі про жінку практично немає жодної інформації, окрім тієї, що вона працювала в компанії з продажу спідньої білизни, а наприкінці 2021 року вона захищала дисертацію у Міжрегіональній академії управління персоналом. Примітно, що того ж року у її власності з’явилося 45 земельних ділянок у Чернігівській області.

Журналісти тричі приїздили до маєтку і всі ці рази переконувалися, що Халімон живе саме там. Також одного разу вони бачили на території маєтку жінку, схожу на Анастасію Котеленець, яка була з дитиною.

Халімон і Котеленець відмовилися надавати коментарі журналістам. Драбинко своєю чергою повідомив, що будинок продавав його брат через рієлтора і він не знає, хто став покупцем.

«Так, будинок дійсно продано. Продажем займався мій брат через ріелтора. Кому вони продали, я не цікавився, я ним не користувався з 2013 року, і продати довелось дійсно за значно заниженою ціною, оскільки те, що просили за нього, ніхто не давав з багатьох причин. Там навколо забудова, а те, що можна було просити 10 років тому, ніхто не давав. Отримана ціна є комерційною таємницею. А продав занадто дешево, оскільки категорично потрібні були гроші, тим паче розпочалась війна. Будинок втратив свою цінність, і навіть говорили, що взяли б його під знос ради землі. Прийшов у запущення за роки, оскільки ніхто в ньому не жив, і до того ж в ньому була пожежа. Фактично для проживання його необхідно переробляти було повністю», – сказав Драбинко.

Водночас у договорі купівлі-продажу маєтку, який журналісти отримали від своїх джерел, вказано, що покупець оглянув будинок. Недоліки або дефекти, які перешкоджали б його використанню за призначенням, на момент огляду виявлені не були.

39-річний Павло Халімон обіймає посаду заступника керівника фракції «Слуга народу» та заступника керівника парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики, він також є головою Чернігівської обласної організації партії «Слуга народу».

Павло Халімон вперше став фігурантом антикорупційних розслідувань у 2020 році. Тоді журналісти програми «Схеми» опублікували записи, на яких депутат домовляється з аграрним бізнесменом про співпрацю на вигідних умовах. Того разу бізнесмен звинуватив депутата у вимаганні задля створення сприятливих умов для ведення бізнесу.

Пізніше на скандал відреагував голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. Він заявив, що Павла Халімона звільнять із посади заступника голови нашої фракції.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter