«Зернову угоду» продовжили ще на чотири місяці

У Стамбулі ще на 120 днів продовжили зернову угоду, згідно з якою з українських портів здійснюється експорт агропродукції. Про це у четвер, 17 листопада, повідомили в Міністерстві інфраструктури України.

«Ініціатива з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море продовжена ще на 120 днів. Це рішення було ухвалено щойно у Стамбулі. Гарантами виконання Ініціативи залишилися Організація Об‘єднаних Націй та Туреччина», – повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Україна офіційно запропонувала продовжити ініціативу щонайменше на рік та долучити до неї порт Миколаїв. Відповідь на пропозицію очікується.

Термін 120-денної зернової ініціативи, що запрацювала в липні за сприяння Туреччини і ООН, спливає в листопаді. За цей час понад 10 млн тонн української агропродукції отримали країни, які її потребували, зокрема й ті, що були на межі голоду. Крім продажу, Україна відправляла зернові й безкоштовно, як гуманітарну допомогу, наприклад, до Сомалі та Ефіопії.

Нагадаємо, що зернова ініціатива була запущена через блокування росіянами українських портів. Росія погодилась підписати угоду з Туреччиною і ООН, гарантувавши безпечний вихід суден зі збіжжям з трьох портів Одеської області в обмін на їх перевірку турецькою стороною. Однак у жовтні Росія заявила про вихід із «зернової угоди» нібито через «напад на кораблі чорноморського флоту РФ». На реалізацію зернового коридору значного впливу це не мало – судна продовжували експорт. Після переговорів з президентом Туреччини і генсеком ООН росіяни вирішили повернутися до реалізації зернового коридору.

Президент Володимир Зеленський пропонував додати до трьох одеських портів, із яких здійснюється експорт, ще два: Миколаїв і Ольвія.

15 листопада Bloomberg з посиланням на джерела повідомило, що Російська Федерація, швидше за все, дозволить продовжити угоду про експорт українського зерна після закінчення терміну її дії 19 листопада.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter