Росіяни пошкодили 40% енергетичної інфраструктури України

Упродовж жовтня росіяни завдали кілька масованих ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі України

Унаслідок масованих ракетних ударів по енергетичних об’єктах України пошкоджено близько 40% інфраструктури. Про це у вівторок, 1 листопада, повідомив президент Володимир Зеленський під час зустрічі з комісаркою Європейського Союзу з питань енергетики Кадрі Сімсон, яка відвідала Київ із офіційним візитом.

Як повідомили у Офісі президента, під час зустрічі з Кадрі Сімсон Володимир Зеленський зазначив, що після приєднання України до європейської енергомережі ENTSO-E держава почала експортувати електроенергію у Європу й може виступати одним із гарантів стабільності енергосистеми ЄС. Однак енергетична інфраструктура зазнає регулярних масованих атак ракетами та дронами з боку Росії.

За його словами, внаслідок російської атаки серйозно пошкоджено вже близько 40% усієї енергетичної інфраструктури України, зокрема ТЕС, ТЕЦ та ГЕС. Володимир Зеленський запропонував створити платформу для підтримки української економіки, зокрема енергетичної галузі, на зразок Контактної групи у форматі «Рамштайн».

«Ця платформа, такий “економічний Рамштайн”, будується й почне працювати. Питання енергетики сьогодні йде поруч із фінансовою кризою та дефіцитом зброї, тому має бути створений такий майданчик», – сказав президент.

Своєю чергою, Кадрі Сімсон заявила про необхідність збільшення підтримки українського енергосектору.

«Українська енергетична інфраструктура зазнає цілеспрямованої атаки з боку Росії – жорстокої та негуманної тактики, спрямованої на те, щоб спричинити людські страждання з наближенням зими», – повідомила єврокомісарка на своїй сторінці в Twitter.

Також під час зустрічі Володимир Зеленський закликав запровадити цінові обмеження на російський газ на додачу до цінових обмежень на нафту, а також обмежити постачання російського скрапленого газу до країн ЄС у межах наступного пакету санкцій.

Нагадаємо, що 31 жовтня Росія здійснила нову масовану ракетну атаку по всій території України. Ракети влучили, зокрема, в об’єкти енергетичної інфраструктури, що призвело до аварійного відключення електрики. У ДТЕК заявили, що обладнання для ремонту знищеної інфраструктури закінчилося, однак уже 12 країн зголосилися надати Україні майже 1000 одиниць обладнання для відновлення енергетичної інфраструктури.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter