Зеленський на Генасамблеї ООН представив «українську формулу миру»

Володимир Зеленський виступав перед Генасамблеєю ООН за допомогою відеозв’язку

Президент України Володимир Зеленський під час виступу по відеозв’язку на засіданні Генеральної Асамблеї ООН представив «українську формулу миру», яка складається з п’яти пунктів і покликана карати злочинність, захищати життя, відновити й гарантувати безпеку і територіальну цілісність.

«П’ять пунктів: перший – покарання агресора; другий – захист життя; третій – відновлення безпеки і територіальної цілісності України; четвертий – гарантії безпеки; п’ятий – рішучість. Ми готові до миру. Але до чесного і справедливого миру. Саме тому з нами світ», – сказав президент України.

Також він окремо пояснив значення кожного з цих пунктів.

  • Покарання за злочин агресії, за порушення кордонів і територіальної цілісності, яке має діяти, допоки не буде відновлено міжнародно визнаний кордон і не припиниться агресія, до повного відшкодування збитків і втрат за війну. Йдеться про санкції, блокування торгівлі і відносин з агресором, відмову в праві голосу, праві делегування, праві вето. Також треба застосовувати проти пропагандистів повний пакет персональних обмежень та не дозволяти громадянам держави-агресора насолоджуватися туризмом чи шопінгом на території тих, хто цінує мир, а заохочувати візовими обмеженнями боротися проти агресії.
  • Захист життя. Зеленський сказав, що аби захистити життя українців, Україні потрібна допомога, зокрема зброя, техніка та снаряди, а також фінансова підтримка.
  • Забезпечення територіальної цілісності України. За словами Зеленського, треба позбутися основного фактору глобальної турбулентності – ціноутворення, а саме енергетичного шантажу Росії. Тому необхідно обмежити ціни.
  • Гарантії безпеки для України. Зазначається, що є пропозиції оновити безпекову архітектуру для світу, що не допустить повторну агресію проти України, і ці пропозиції вже презентують партнерам. Йдеться про юридично обов’язкові багатосторонні і двосторонні договори.
  • Рішучість боротися та рішучість світу оборонятися.

Зеленський наголосив, що у цій формулі немає нейтральності.

«Україна хоче миру. Європа хоче миру. Світ хоче миру. І ми побачили, хто єдиний хоче війни. Але Росія не зможе зупинити хід історії. Людство і міжнародне право сильніші, ніж одна держава-терорист. Росії доведеться закінчувати цю війну. Війну, яку вона розпочала. І я виключаю, що врегулювання може відбуватись на будь-якій іншій основі, ніж українська формула миру», – заявив Володимир Зеленський.

Також президент сказав про потребу створити спеціальний трибунал для покарання Росії й повідомив, що Україна апелюватиме до Генасамблеї ООН для створення механізму компенсацій, оскільки Росія має заплатити своїми активами за завдані Україні збитки.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter