Російського агента заочно засудили на 12 років за підготовку терактів на Закарпатті

51-річного агента РФ, який готував теракти на території Закарпатської області, заочно засудили до 12 років позбавлення волі. Відомо, що громадянин України був завербований російськими спецслужбами ще у 2018 році. Тоді ж чоловік готував теракти у Берегівському районі та збирав секретні дані про військові об’єкти на Закарпатті. За даними слідства, російський агент також готував вбивство громадського активіста з Одеси. Зараз обвинувачений переховується на території РФ.

Про вирок 51-річному чоловіку із Луганської області у четвер, 7 липня, повідомила прес-служба СБУ Закарпаття. Чоловіка завербували спецслужби Росії для проведення розвідувальної та підривної діяльності проти України. За даними СБУ, 51-річний агент готував підпали декількох автомобілів на іноземних номерах і пошкодження пам’ятника на території області.

Одним із основних завдань обвинуваченого був підпал дипломатичної установи на Закарпатті. У прес-службі СБУ не уточнюють, про яку саме установу йдеться і не називають країни, якій вона належить, проте, за даними ZAXID.NET, 51-річний чоловік готував підпал консульства Угорщини у Берегові.

Обвинувачений також збирав і передавав російським спецслужбам інформацію про військові об’єкти на території Закарпаття і був залучений до пошуку виконавця для вбивства громадського активіста з Одеси. Правоохоронці не уточнюють, про якого саме активіста йдеться, однак відомо, що за вбивство чоловіка агент РФ пропонував 30 тис. доларів.

У прес-службі Закарпатської обласної прокуратури додають, що 51-річний чоловік керував кількома проросійськими організаціями, регулярно контактував із представниками спецслужб Росії, у травні 2018 року залучив до своєї діяльності спільника і влаштував акцію протесту. «Масштаб та формат заходу відрізнялися від обумовлених із ініціатором. Планувалося також влаштовувати інформаційні акції в інтересах росіян за допомогою окремих ЗМІ та завербувати українських військовослужбовців, що володіють інформацією щодо розташування особових складів військових ЗСУ, секретних та стратегічних об’єктів», – уточнюють у прокуратурі.

Ужгородський міськрайонний суд визнав 51-річного чоловіка винним за ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 258, ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 258 ККУ (терористичний акт) та заочно засудив його до 12 років позбавлення волі. За даними правоохоронців, наразі засуджений переховується на території Росії.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter