Верховна Рада остаточно заборонила символіку окупантів та проросійські ГО

Латинськими літерами «Z» та «V» окупанти позначають свою техніку

Верховна Рада України на спеціальному засіданні у неділю, 22 травня, повторно ухвалила законопроект про заборону пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму та символіки, яку використовує держава-терорист Росія під час війни проти українського народу. Законопроект №7214 був прийнятий з урахуванням пропозицій президента Володимира Зеленського. Інформація про це з’явилася на сайті Верховної Ради.

Як повідомив у своєму Telegram-каналі народний депутат від «Голосу» Ярослав Железняк, «за» проголосували 313 нардепів.

Зокрема, нова постанова передбачає:

  • заборону на використання латинських літер «Z» і «V» у контексті виправдання збройної агресії Кремля;
  • запровадження нових термінів, зокрема «держава-терорист», «пропаганда російського нацистського тоталітарного режиму, акту агресії проти України з боку РФ як держави-терориста» «символіка військового вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну»;
  • визнання РФ державою-терористом, яка вчиняє геноцид проти українського народу і порушує закони та звичаї війни.

Своєю чергою голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк зауважила, що прийнятий законопроект №7214 включає пропозиції президента, які дозволяють використовувати символіку, про яку йшлося вище, у низці випадків:

  • в експозиціях музеїв, тематичних виставках, бібліотечних фондах;
  • у наукових дослідженнях;
  • у реконструкціях;
  • у навчальних матеріалах, які використовуються в освітніх процесах.

При цьому зазначається, що відповідні матеріали не мають нести пропагандистський характер і виправдовувати війну, яку розпочав Кремль проти України.

Крім того, згідно із пропозиціями президента, запроваджується заборона на утворення і діяльність громадських об’єднань, мета або дії яких спрямовані на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни.

Також запроваджується заборона використання символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну у символіці громадських об’єднань.

Нагадаємо, що 1 квітня, під час засідання Верховної Ради народні депутати проголосували за заборону проросійських політичних партій. Партію можуть ліквідувати за популяризацію ворожої влади, заперечення збройної агресії проти України.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter