В Україні змінили правила роботи електронної черги для перетину кордону

Правила роботи «єЧерги» змінили через її недобросовісне використання

Через недобросовісне використання електронної черги для перетину кордону (проект «єЧерга») її правила будуть змінені. Зміни почнуть діяти з понеділка, 5 червня, повідомила Державна служба України з безпеки на транспорті (Укртрансбезпека).

Як пояснюється в повідомленні, моніторинг записів користувачів показав, що однією з поширених проблем є внесення в Систему недостовірних даних з метою стати в «єЧергу» раніше, ніж це передбачено правилами, а саме – записати автомобіль в «єЧергу» без вантажу, але згодом його завантажити.

«Ми вирішили цю проблему: якщо запис в єЧергу зроблено на машину без вантажу, а пізніше її завантажили, то система скасує такий запис», – наголосили в Укртрансбезпеці.

Там уточнили, що «єЧерга» буде порівнювати список порожніх вантажівок з базою митних декларацій. Вантажівки, до яких після реєстрації в «єЧерзі» будуть виявлені митні декларації, будуть позначені в системі спеціальною позначкою і згодом видалені з електронної черги. У зв’язку з цим, «Укртранспезпека» порадила вже скасувати чергу і записатись в неї з коректними даними про вантаж тим, хто наразі зареєстрував порожню автівку, але планує перетинати кордон з вантажем.

Як наголошується в повідомленні, новий механізм починає застосовуватися з понеділка, 5 червня, і діятиме постійно.

Проект «єЧерга» для перетину кордону запустили в грудні 2022 року. У травні 2023 року його поширили загалом на 16 пунктів пропуску на західному кордоні. Спершу проект призначався лише для запису вантажівок, але влітку до нього планують додати легкові автомобілі й пасажирські автобуси.