Іспанія передасть Україні 6 пускових установок для ЗРК Hawk

Іспанія надасть Україні 6 пускових установок для зенітно-ракетних комплексів Hawk. Про це повідомили в уряді Іспанії після переговорів премʼєра Педро Санчеса і президента України Володимира Зеленського, пише «Європейська правда».

Санчес пообіцяв, що Іспанія продовжить підтримувати Україну в захисті її міст, енергетичної інфраструктури та портів. Він запропонував Зеленському обладнання для розмінування, а також нові зенітні й антидронові системи та відповідні навчання для українських військових.

Також Україна готується розпочати переговори щодо вступу України до ЄС за головування Іспанії. Зеленський подякував премʼєру та іспанському суспільству за підтримку цього прагнення.

Перед зустріччю із Зеленським Санчес сказав, що Іспанія готова діяти, щоб розпочати переговори про вступ України до Євросоюзу, однак наголосив, що варто дочекатися висновків Єврокомісії.

Що відомо про ЗРК Hawk

MIM-23 Hawk – це американський зенітно-ракетний комплекс середнього радіусу, розроблений компанією Raytheon і прийнятий на озброєння у США в 60-х роках. Комплекс має три версії – Phase I, Phase II та Phase III. Спочатку він розроблявся для знищення літаків, а пізніше його доопрацювали для перехоплення ракет. Перші варіанти системи уражали повітряні цілі на відстані 25 км і на висоті 14 км.

Після модернізації максимальна дальність перехоплення цілей зросла до 40 км при максимальній висоті 18 км.

Типова батарея Phase III Hawk включає радар MPQ-50, один радар безперервного хвильового спостереження AN/MPQ-62, два радари висвітлення високої потужності AN/PQ-61, один центр розподілення вогню, один передавач-приймач «свій-чужий», шість пускових з 18 ракетами.

Ракета була на озброєнні великої кількості європейських країн, серед яких Греція, Нідерланди, Франція, Німеччина та інші. Україна має такі комплекси – їх як допомогу передали союзники.