Навколо Авдіївки третю добу тривають активні бої

Зруйнована багатоповерхівка в Авдіївці, жовтень 2023

В Авдіївці Донецької області вже третю добу не вщухають бої. Російські військові обстрілюють як позиції Сил оборони, так і місто, повідомив 12 жовтня голова Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш.

Під завалами зруйнованої багатоповерхівки лишаються двоє людей.

«Дуже напружена ситуація третю добу. Не вщухають бої навколо міста, не вщухають обстріли як по позиціях, так і по самому місту. Ця ніч пройшла більш менш спокійно саме по місту, було декілька невеличких обстрілів. О 2:55 відбувся авіаудар черговий. Сьогодні – перший», – сказав Барабаш в ефірі телемарафону.

За його словами, за минулі дві доби вже відбулось близько 30-35 авіаракетних ударів. Російські війська вдарили по кварталу, де розташовані органи влади – інформація щодо поранених чи загиблих цивільних не надходила, зазначив начальник Авдіївської МВА.

«Вчора зо два десятки ракет на територію громади прилетіло. Є загиблі, поранені, люди під завалами. Два молодих хлопці, представники військової адміністрації розвозили хліб по старій частині міста також отримали контузії. Дві людини – літній чоловік та його донька, літня жінка, перебувають під завалами багатоповерхового будинку, який зруйновано внаслідок авіаракетного удару вчора вдень», – розповів очільник громади.

Крім того, росіяни постійно атакують ракетами й артилерією Авдіївський Коксохімічний завод. Увечері 11 жовтня російська ракета влучила в цистерни із залишками смоли, внаслідок чого спалахнула пожежа.

Як розповів Барабаш, 10 жовтня був найбільший наступ окупантів на місто за всю повномасштабну війну. «Спочатку пішло близько 50 одиниць техніки та близько двох тисяч особового складу ворога. Все витримали, всі позиції утримали. Місцями навіть намагалися контратакувати», – зазначив він.

11 жовтня росіяни вже не використовували техніку. У наступ на 10-12 напрямках пішла піхота та десантні групи по 20-30 окупантів.

Зауважимо, що за останні дні різко зросла кількість знищених окупантів. Зокрема, за 10 жовтня Сили оборони України знищили 820 росіян, а за 11 жовтня – 990.