Яке сьогодні, 11 вересня, свято: традиції, заборони, усе про цей день

Що сьогодні за церковне свято

11 вересня в церковному календарі – день пам’яті святої преподобної Теодори Олександрійської. Вона була християнською подвижницею та черницею, яка народилася в Олександрії, Єгипет. Теодора жила в період правління імператора Зінона. Вона була одружена з багатим чоловіком, але після зради, яку вона вчинила, вирішила покинути світське життя і присвятити себе служінню Богу. Вона постригла волосся, перевдяглася в чоловічий одяг і вступила до монастиря під ім’ям Феодор. Преподобна Теодора відома своїми чудесами та подвигами. Вона приборкала диких тварин, зцілювала хворих і навіть повернула воду в колодязь під час посухи. Її життя було сповнене смирення та самопожертви.

Що не можна робити 11 вересня

– Заборонено вести пусті балачки.
– Не можна ображати інших, пліткувати.
– Не слід брехати, тому що обман швидко розкриється.

Народні прикмети і традиції на 11 вересня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

– дивилися, який сьогодні день: над квітами все ще літають бджоли — до пізньої зими;
– земля цілий день мокра — чекайте на сезон дощів;
– добре сходять озимі — до великого врожаю;
– ще не полетіли у теплі краї ластівки — осінь буде теплою.

Цього дня в старі часи існувала цікава традиція — жінки різного віку збиралися, щоб разом квасити капусту. Існував звичай вшановувати священників, а тому для них збирали гостинці і йшли на поклон.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 11 вересня

Які сьогодні іменини: Віктор, Герман, Дмитро, Лев, Микола, Роман, Сергій.

Талісманом людини, народженої 11 вересня, є цитрин. Здавна цей камінь вважали магічним оберегом. Цитрин був символом успіху, радості та багатства.

Який сьогодні день в Україні і світі

11 вересня в Україні і світі святкують Всесвітній день боротьби з тероризмом. Цей день був встановлений на згадку про жертв терористичних атак 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку та Вашингтоні. Метою цього дня є підвищення обізнаності про загрозу тероризму та вшанування пам’яті тих, хто постраждав від терористичних актів. Тероризм є серйозною загрозою для суспільства, оскільки він включає насильницькі дії, такі як вибухи, викрадення людей, вбивства та захоплення заручників. Боротьба з тероризмом спрямована на своєчасне виявлення та запобігання терористичній діяльності, а також на мінімізацію її наслідків. Цей день нагадує нам про важливість міжнародної співпраці у боротьбі з тероризмом та необхідність підтримки жертв терористичних актів.

Також 11 вересня День пам’яті бібліотек. Цей день був заснований для вшанування пам’яті жертв терористичних атак 11 вересня 2001 року та для підкреслення важливої ролі бібліотек у збереженні історії, знань і спільноти. Ініціатором цього дня був Білл Ербес, помічник директора публічної бібліотеки Бенсенвіля в штаті Іллінойс. Він бачив цей день як можливість для бібліотек стати символами свободи і знань, протистояти силам ненависті і тероризму. Американська бібліотечна асоціація підтримала цю ініціативу, закликавши бібліотеки по всій країні вшанувати пам’ять жертв трагедії хвилиною мовчання, провести меморіальні заходи та долучитися до освітніх програм.

Цього дня бібліотеки часто залишаються відкритими протягом 24 годин, пропонуючи членам громади простір для роздумів і участі в спеціальних заходах, таких як читання пам’яті, цілонічне неспання зі свічками та виставки. Освітні програми також є важливою частиною цього дня, сприяючи порозумінню та згуртованості громади.


413

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *