Кількість сердечників-смертників невпинно зростає. А вік серцевих хвороб все молодшає. Якщо ви не хочете поповнити лави хворих на серце, подбайте про свій щоденний раціон. Він повинен містити продукти, які допоможуть вашому серцю бути здоровим довгі роки. На щастя, більшість із них – цілком доступні.
Про це повідомляє ТСН.
1. Горіхи
Мигдаль, арахіс, волоські і несолені фісташки – всі ці горіхи корисні для серця, бо є багатими на вітамін Е. Цей вітамін здатний знижувати рівень поганого холестерину у крові і зміцнює стінки кровоносних судин.
А волоські горіхи ще й містять в собі високий рівень Омега 3, що покращує роботу серцево-судинної системи, зміцнює суглоби та імунітет. Окрім того, Омега 3 сприяє повільнішому старінню шкіри. Дослідження довели, що лише 30 грамів горіхів на день знижують ризик смерті від серцево-судинних захворювань на 20 %!
2. Курага
Цей засушений абрикос завоював собі почесне місце у рейтингу корисних для серця продуктів, бо містить вітаміни А та В. Також курага багата на залізо, калій та магній. Сушені абрикоси допоможуть підвищити гемоглобін та зміцнити нервову систему. Але гіпотонікам з курагою потрібно бути вкрай обережними, адже вона знижує тиск. Лікарі кажуть, що безпечна добова норма – 100 грамів кураги.
3. Вівсянка
До сьогодні кориснішого сніданку, ніж вівсянка, ще не винайшли. Усе просто: ця каша заряджає енергією, допомагає схуднути, запобігає виникненню діабету та покращує здоров’я серця. Вівсянка містить розчинну клітковину, яка, мов губка, всмоктує поганий холестерин і виводить його із організму. Але таку користь має лише вівсяна крупа, яку потрібно варити щонайменше 10 хвилин.
4. Авокадо
Фрукт, який б’є усі рекорди корисності і цінності для організму. Він містить мононенасичені жири, які знижують ризик виникнення тромбів і антиоксиданти – вони поліпшують настрій, сповільнюють старіння та запобігають виникненню раку. А ще – калій, який допомагає постачати кисень до мозку, чим поліпшує його діяльність.
5. Квасоля
Дослідження, яке проводили в Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine, довело, що у людей, які полюбляють поласувати стравами з квасолі, ризик виникнення серцевих хвороб знижується на 22%. Ці прості бобові регулюють рівень цукру у крові. А низький рівень цукру – запорука здорового серцевого м’язу.
6. Оливки
Регулярне вживання оливок та маслин зробить стінки судин еластичними, бо вони містять багато корисних жирів. А ще – це джерело вітаміну Е і мононенасичених кислот. Ці плоди знижують тиск і рівень поганого холестерину, а фенольні сполуки оливок борються з тромбами.
7. Гранат
Гранат – це джерело антиоксидантів. Поліфеноли зміцнюють кровоносні судини, антоціани нейтралізують вільні радикали, чим запобігають серцевим хворобам і раку. У результаті дослідження, яке проводили у The Preventive Medicine Research Institute, з’ясували: якщо пити натуральний гранатовий сік щодня впродовж трьох місяців, то це значно поліпшить кровопостачання до серця.
8. Родзинки
Маленька жменька родзинок, спожита за день, здатна позитивно впливати на роботу серця. Такого висновку дійшли учені з Американського коледжу кардіології. Справа в тому, що родзинки багаті на калій, а він знижує артеріальний тиск.
Просто додавайте трохи сушеного винограду у кашу чи сирники – так ви зробите свій сніданок не тільки смачним, а ще й корисним.
9. Кава
Хто б міг подумати, але так! Кавомани, голосно плескайте у долоні. Нарешті є офіційні підтвердження тому, що каву пити корисно, у всякому разі для серця. Дві чашки кави на день знижують ризик інсульту на 30%.
Про це заявили дослідники з The National Institutes of Health. Окрім того, кава багата на антиоксиданти, а це може запобігти виникненню діабету і хвороби Альцгеймера. Щоправда, цими властивостями багата тільки цільнозернова, справжня кава. До розчинної це не має жодного стосунку.
10. Червоне вино
Не даремно французи цінують вино. Згідно з дослідженнями, жителі Франції рідше інших страждають від інфарктів саме завдяки червоному вину. Цей напій містить у собі ресвератрол — природній антиоксидант, який запобігає виникненню тромбів, знижує ризик атеросклерозу, поліпшує увагу та пам’ять.
Але необхідно врахувати, що надмірне вживання алкоголю дає зворотній ефект. І всі згадані вище хвороби прогресують, якщо зловживати вином. Якщо ж ви зовсім не вживаєте алкоголь, з’їжте декілька виноградин або родзинок.
354