Коли Дмитрівська поминальна субота 2024 року: історія та традиції

Восени в календарі вірян особливе місце займає Дмитрівська поминальна субота. Після переходу на новоюліанський календар в Україні її дата змінилася. Свято великомученика Дмитра Солунського припадає на 26 жовтня. Найближча субота перед цим святом – 19 жовтня. Отже, саме цього дня віряни поминатимуть померлих.

У Православній церкві України зазначили, що ця поминальна субота є батьківською, але молотися потрібно за всіх померлих рідних і блихьких.

“Ми молимося не лише за власних спочилих батьків, але й за всіх померлих рідних та близьких, хто відійшов із цього земного життя до прабатьків. Димитрівською ця субота іменується тому, що відзначається напередодні дня вшанування пам՚яті великомученика Димитрія Солунського (26 жовтня). Православну традицію Димитрівської поминальної суботи дослідники пов’язують зі слов’янськими просвітителями та проповідниками християнства, творцями слов’янської абетки, першими перекладачами богослужбових книг на слов’янську мову, святими рівноапостольними Кирилом і Мефодієм”, – повідомили в ПЦУ.

Як вважають дослідники, саме ці святі брати пов’язали християнізацію давнього слов’янського поминального дня з пам’яттю святого Димитрія Солунського, який був одним із найбільш шанованих святих у їх рідному місті – Солуні (сучасне м. Салоніки, Греція).

“Свою просвітницьку діяльність Кирило і Мефодій звершували у другій половині IX століття. А з виникненням Київської Митрополії традиція поминати померлих у суботу напередодні дня вшанування пам’яті святого Димитрія Солунського вже була відома за монастирськими “Обіходниками”. Сучасна церковна традиція поминання спочилих у Димитрівську поминальну суботу містить кілька поминальних богослужінь: ввечері п’ятниці у храмах звершується особлива заупокійна служба – Парастас, а в суботу вранці служитиметься Божественна літургія із піднесенням заупокійних прохань, а після неї – Панахида”, – йдеться в повідомленні.

Також заведено подавати записки з іменами спочилих рідних та близьких, які зачитуються священнослужителями під час заупокійного богослужіння.

“Традиційно вірні в цей день приносять до храму поживу для нужденних, чинять діла милосердя. 2019 року Священний Синод ПЦУ, розʼяснюючи зміст цієї поминальної суботи повʼязав її також з сучасними подіями: вшануванням жертв голодоморів та репресій XX століття, загиблих мирних протестувальників в час Революції гідності та загиблих воїнів і мирних мешканців – жертв російської військової агресії. Тож в цю особливу поминальну суботу приходьте до наших храмів на богослужіння, згадайте імена спочилих рідних, близьких, знайомих і всіх, кого належить помʼянути, попросіть у Господа простити їхні гріхи вільні й невільні та упокоїти їхні душі там, де немає ні недуги, ні скорботи, ні зітхання, але є життя вічне”, – закликали в ПЦУ.

Що можна нести до церкви у Дмитрівську суботу

У Дмитрівську поминальну суботу за можливості сходіть до храму. На панахиду заведено нести продукти: цукор, хліб, олію, крупи. Неодмінно передайте записку з іменами тих родичів, які померли. Священник молитиметься за їхній упокій.

Дуже важливо завчасно замовити панахиду. Роблять це зазвичай з вечора або перед початком богослужіння. Тоді священник під час літургії згадає імена тих, хто зазначений у записках.


532

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *