Війна в Україні триватиме ще мінімум рік: новий прогноз від МВФ

Експерти Міжнародного валютного фонду оновили прогноз щодо закінчення війни Росії в Україні.

Як йдеться у новому Меморандумі, за оновленими оцінками, війна у кращому випадку триватиме до кінця 2025 року, пише УНІАН.

“Відповідно до поглядів експертів з безпеки та бюджетного планування влади, програма тепер передбачає поступове завершення війни в останньому кварталі 2025 року в базовому сценарії та до середини 2026 року в негативному”, – йдеться в тексті меморандуму.

Водночас експерти впевнені, що Україна зможе підтримувати базове зростання економіки.

Варто нагадати, що у попередньому червневому прогнозі МВФ базовий сценарій передбачав закінчення війни наприкінці 2024 року, а негативний – завершення війни наприкінці 2025 року.

Загалом базовий сценарій передбачає, що вплив війни буде зосереджено на територіях із уже зниженою економічною активністю. При цьому в МВФ попереджають, що триваліша війна передбачає більш негативний вплив на економічні показники через більш постійну невизначеність, нестачу робочої сили, тиск імпорту, пов’язаний з обороною і ремонтом, і динаміку населення.

Економічний прогноз МВФ

У 2024 році зростання реального ВВП прогнозується на рівні 3%. У 4-му кварталі економіка ще більше сповільниться через збільшення дефіциту енергоносіїв через вищий попит в опалювальний сезон. За оцінками експертів, дефіцит енергії взимку становитиме 3-4 ГВт. Інфляція продовжить зростати до 9% (р/р) до грудня.

У 2025 році відновлення реального ВВП відбуватиметься повільніше (2,5-3,5% рік до року) через негативний вплив тривалішої війни. Інфляція сповільниться до 7,5% на кінець року через послаблення тиску з боку витрат.

Повоєнний період. Оновлений базовий сценарій демонструє більш повільне післявоєнне відновлення виробництва, що відображає повільніше повернення мігрантів, яке призведе до більших втрат населення в довгостроковій перспективі. Загалом, оновлений базовий сценарій передбачає кумулятивне падіння реального ВВП на 2 відсоткові пункти.

Сьогодні, 15:23

Коментарів
0
Переглядів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *