Через повномасштабне вторгнення Російської Федерації майже половина українців (49%) змінили свої харчові звички. Головними причинами стали підвищення цін на продукти, стрес і атаки російської армії.
Згідно з дослідженням Gradus Research Company, найвищий показник серед молоді віком від 18 до 34 – 54%.
При цьому зазначено, що найбільше на харчові звички впливає стрес – 83%, що призвело до таких наслідків:
харчується нерегулярно – 49% респондентів;
вживають більше нездорової їжі – 42%;
мають знижений апетит – 41%;
пропускають прийоми їжі – 41%.
Крім того, українці стали частіше вживати алкоголь. Про це повідомили 19% опитаних.
Також повномасштабна війна вплинула на вибір українців:
64% – обирають дешевші продукти;
48% – частіше готують удома;
59% – обирають продукти тривалого зберігання через відключення світла;
50% – їдять холодну їжу.
Крім цього, українці стали більше заощаджувати на харчуванні, зокрема, це більшою мірою торкнулося людей віком від 56 років – 77% від загальної кількості опитаних.
На чому економлять українці:
49% – кондитерські вироби;
48% – риба та морепродукти;
11% – базові продукти, як-от хліб, олія, борошно, крупи, яйця, овочі.
417