Українцям необхідне власне виробництво вакцин, аби вижити в цьому світі – МОЗ

Українцям необхідне власне виробництво вакцин, аби вижити в цьому світі - МОЗ
Міністр охорони здоров’я Максим Степанов наголошує, що на Україну очікуватимуть негативні наслідки, якщо у найближчі 2-3 роки вона не налагодить власне виробництво вакцин.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав в ефірі каналу “Україна 24”, відповідаючи на запитання щодо заяв президента про необхідність якнайшвидшої підготовки в Україні найсучаснішої лабораторії з розробки вакцин та ліків.

“У нас у державному бюджеті передбачені кошти на створення біокластера. Цих коштів буде недостатньо. Але це все, що виділило Міністерство фінансів, виходячи з їхнього розуміння, мабуть”, – зазначив Степанов.

Міністр додав, що йдеться про програму відновлення виробництва вакцин.

Він підкреслив, що виробництво вакцин не може бути дешевим.

“Але це точно життєво необхідно нам. Для того, щоб просто виживати в цьому світі. Якщо ми не будемо мати свого вакцинного виробництва у найближчі 2-3 роки, я вважаю, на нас очікують дуже погані наслідки в майбутньому”, – сказав Степанов.

За його словами, ніхто не може прогнозувати, як у майбутньому поводитиметься коронавірус, і які ще можуть з’явитися віруси.

Крім того, міністр підкреслив, що коли країна не має власного виробництва вакцин, то їй доводиться стояти у черзі за ними.

“Ми на сьогоднішній день повинні були вже отримати 3,9 мільйонів доз вакцин. Це за проплаченими нами контрактами. Ми сплатили стовідсоткову передоплату за ці вакцини”, – зауважив Степанов.


0