Вербна неділя: що можна і не можна робити у цей день

Вербна неділя: що можна і не можна робити у цей день
Рівно за тиждень до Великодня християни відзначають Вербну неділю, дата якої змінюється щорічно в залежності від дати святкування Світлого Христового Воскресіння. У 2021 році Вербна неділя (за церковним календарем — Вхід Господній в Єрусалим) у православних і греко-католиків припадає на 25 квітня. В цей день у храмах проходить святкова літургія, після якої освячують вербові гілки.

Як і всі свята, Вербна неділя має свої традиції та заборони, пише газета Факти.

Чого не можна робити

Дуже небажано віруючим християнам пропускати в цей день богослужіння.

Потрібно уникати сварок і намагатися не ображати людей жодним словом або ділом.

У святковий день не можна займатися прибиранням, пранням, а також шити або плести.

Не слід ходити на цвинтар.

Небажано працювати в саду чи на городі.

Не можна викидати у сміття освячені в церкві вербові гілки. А кидати їх на підлогу або на землю та топтати — і поготів.

Що можна робити

День слід присвятити в першу чергу справам духовним. Оскільки це один із 12 найбільших свят року, треба відвідати храм, помолитися про здоров’я близьких і друзів. Освятити гілочки верби.

Після служби наші предки насамперед йшли на город, щоб посадити там кілька гілочок верби: “щоб росла Богові на славу, а нам, людям, на вжиток”. (Тільки вербу можна садити в цей день.)

З вербовими гілками потрібно поводитися дуже дбайливо. Букет можна поставити біля ікон. В Україні в старовину гілки використовували при випіканні пасок, робили з них цілющі відвари. Вважалося, що освячена верба рятує від безлічі хвороб. Ну, а ті гілки, яким не знайшли застосування, можна спалити. Тільки перед цим не забудьте жартома легенько побити вербовими різочками своїх рідчних зі словами: “Не я б’ю — верба б’є, за тиждень Великдень, Вже недалечко червоне яєчко!”

На обід в святковий день господині готують кілька рибних страв, оскільки для тих, хто дотримується посту, напередодні суворого Страсного тижня перед Великоднем робиться послаблення: дозволено їсти рибу.


0