У Харкові вибухом павербанку хлопцю відірвало два пальці: чи справді сучасні гаджети можуть скалічити

У Харкові вибухом павербанку хлопцю відірвало два пальці: чи справді сучасні гаджети можуть скалічити
Харківські лікарі рятують 14-річного хлопчика, постраждалого від вибуху. В нього – опіки обличчя, контузія та відірвані пальці. В руках у підлітка розірвався портативний зарядний пристрій.

Вибух пролунав посеред білого дня у 9-поверхівці в спальному районі. Травмований хлопчина сам викликав медиків і звідси його забрали в реанімацію, йдеться в сюжеті ТСН.

Попередньо, рвонула портативна батарея. Звичайний powerbank для телефону, яким користується чи не кожен. За даними слідчих, пристрій заряджався, коли його взяв хлопець. Саме в цей момент і стався вибух.

Вибухом школяру відірвало пальці, а ще – контузило та обпекло обличчя.

“Ампутація двох пальців та рвана рана лівої кисті. Стан середньої тяжкості”, – каже директор Харківського центру екстреної медичної допомоги Віктор Забашта.

14-річний Іван був при свідомості. Лікарям розповів, що забавлявся з петардою. Аж вона розірвалася просто в руці.

“Пояснив, що вдома був один. Грався і в результаті вибуху травмувався”, – говорить лікар.

Потерпілого від вибуху вже прооперували. Пальці хлопцю врятувати не вдалося. У лікарні він пробуде зо три місяці.

А от у поліції кажуть не про вибух петарди, а про вибух телефонного підзарядника. Мовляв, його залишки знайшли у квартирі та відправили на експертизу. Вона і має встановити, чому powerbank спричинив трагедію.

“Було повідомлення про те, що це міг бути павербанк. Могла бути петарда. Але шляхом опитування батьків і їхнього допиту встановлено, що саме під час заряджання павербанка стався вибух. Коли дитина взяла його в руку, ліву. Тому в нас розслідується кримінальне провадження за фактом спричинення тілесних ушкоджень”, – каже керівник слідчого відділу Харківського райуправління №1 Сергій Ліннік.

Батарея для підживлення мобілки і справді може рвонути, кажуть експерти. Через виробничий брак або через елементарне закорочення. Бо всередині закипає, а потім і вибухає літій. Але в якісних і сучасних пристроях цьому завадить запобіжник.

“Якщо це не стосується якогось браку виробництва, воно відбувається через механічне пошкодження акумулятора. Тому що якщо ми його якось вдаримо сильно чи проколемо, чи якось зламаємо, це викличе його розігрів і вибух”, – пояснив кандидат хімічних наук Гліб Репіч.

Експерт радить берегти батареї – а отже всі гаджети – від перегрівання і механічних ушкоджень. А ще пам’ятати, що небезпечною може бути будь-яка побутова техніка, під’єднана до електромережі.

“У нас повинні на щитках стояти спеціальні автомати, які будуть вимикатися. Якщо струм іде кудись не туди, це захищає нас від ураження струмом і захищає від загорання”, – говорить Гліб Репіч.


183