Полуниця подешевшає до 60 грн: яким буде врожай ягід

Полуниця подешевшає до 60 грн: яким буде врожай ягід

Аномально холодна весна не зашкодила плодово-ягідним культурам. Садівники припускають, що прохолодний березень і перша половина квітня могли добре позначитися на рослинах.

Про це Gazeta.ua повідомив Олександр Хорєв, керівник проєкту “АПК-інформ:овочі й фрукти”.

“Ягідний сезон уже почався та вступає в активний період. Якщо погода не принесе небажаних для фермерів сюрпризів, то кількість зібраної ягоди буде в рази перевищувати торішній урожай. Це вплине на ціни. Для ягід і фруктів першим індикаторним місяцем є травень, особливо нічні заморозки в перших числах. Торік 28 травня зафіксували температури нижче нуля. Вимерзло все й ми не побачили черешні ранніх сортів, суниці садової. Торік ягоди з’явилися тільки в середині червня в обмежених обсягах і за високими цінами”, – зазначив Олександр Хорєв.

На початку травня заморозків не було. Можна припустити, що врожайність ранніх і середніх сортів усіх фруктів і кісточкових буде хорошою.

Деякі садівники вважають, що аномально холодна перша половина весни могла добре позначитися на насадженнях. Рослини виходили з зимового періоду поступово й холод не впливав на їхню вегетацію в той період. Катаклізмом є мінусова температура.

Цього року є проблема не надто інтенсивного запилення, бо в холодну погоду бджоли та інші комахи літають не так активно.

“Другий індикаторний місяць – червень. Цього місяця часто спостерігаються довгі періоди з засушливими днями й високою температурою повітря. За такої погоди рослини погано розвиваються. Якщо впродовж одного тижня дощитиме, через що не можна буде обробляти насадження потрібними препаратами, тоді будуть втрати урожаю за кількістю та якістю”, – продовжив Олександр Хорєв.

Понад два тижні в України торгують полуницею з теплиць у південних регіонах. Саме там фермери роблять акцент останні кілька років на цю ягоду. Вони збільшують насадження в тунелях і плівкових теплицях, щоб вийти раніше на ринок і заробити більше. Але масово цієї ягоди немає зараз, бо виробництво обмежене. Тому ціни повзуть униз повільно. Зараз кілограм полуниці коштує 150-180 гривень.

Полуниця з відкритого ґрунту почала з’являтися на ринках. Її ще мало, ягода не дуже велика, різного калібру. Перша полуниця за такої несприятливої погоди не буде солодкою, як у розпал сезону.

Масово ягода з ґрунту піде, коли впродовж двох-трьох тижнів триматиметься стабільна погода з теплими денними й нічними температурами. Тоді ціна почне інтенсивно знижуватися. Зараз гуртова вартість – 140 гривень, у пік сезону буде 60-70. Якщо не буде погодних катаклізмів, ціна має ще впасти.


0