Деякі картки та переказів українців почнуть блокувати: які саме та що категорично не можна робити

В Україні банки активно проводять фінансовий моніторинг своїх клієнтів. Перевірять не лише великі операції, а й навіть анонімні перекази на 5 тис. грн.

Про те, як працюють правила, які операції обов’язково перевірить банк, читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Банк може без попередження призупинити (заблокувати) будь-яку сумнівну операцію. Ба більше, це не просто можливість, а обов’язок фінансової установи. У межах фінансового моніторингу кожен банк відповідає за те, щоб контролювати своїх клієнтів та уникати участі у відмиванні коштів, сірої торгівлі тощо.

Якщо перекази клієнта звичайні та зрозумілі, фінансові установи їх не зупинятимуть та не блокуватимуть, розповідає голова ради Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова. Наприклад, до операцій, які мають контролювати, відносяться:

операції з готівкою;

операції на нетипові для клієнта суми або у розмірі від 400 тис. грн;

перекази, що здійснюють за участю PEP (публічні особи: чиновники, депутати всіх рівнів);

операції фізосіб-підприємців (ФОПів) та юридичних осіб, які відкрилися менше трьох місяців тому.

Наприклад, якщо ви отримаєте серію переказів по 5 тис. грн, які вам відправлять анонімно за допомогою термінала, банк може сприйняти це, що так ви намагаєтесь обійти ідентифікацію, і заблокує рахунок. Також під особливий контроль підпадають усі перекази з публічними особами (наприклад, депутатами місцевих рад).

Так, у майбутньому може виявитися, що українці, які заробили гроші в тіні, або ж отримали їх за допомогою корупції, не зможуть вільно ними розпоряджатися. З одного боку, великі покупки податкова почне перевіряти вже з вересня 2022-го, а з іншого боку – гроші, які не підтверджуються білими доходами, не можна буде покласти на банківський рахунок.

Такі норми діють у багатьох країнах світу. Для цього в країнах ЄС вводять також обмеження на розрахунок готівкою. У багатьох країнах розплатитися готівкою можна на суму до 1 тис. євро (еквівалент 30,6 тис. грн). До них, наприклад, належить Італія.


619