Експерти зробили Сovid-прогноз на 2022 рік: чи будуть чергові сплески хвороби

У перші три місяці 2022 року країна навряд чи перейде до зеленої зони.

Про це зазначили експерти Центру економіки охорони здоров’я KSE та Українського центру охорони здоров’я (UHC).

Розробили прогноз щодо розвивитку епідемічної ситуації з коронавірусом в Україні впродовж 2022 року.

Так, аналітики KSE припустили, що черговий спалах захворюваності в Україні з певною часткою ймовірності можна очікувати вже в середині січня. Тобто в перші три місяці 2022 року країна навряд чи перейде до зеленої зони.

“У першому півріччі 2022 року Україну, найімовірніше, накриє ще більша хвиля нових випадків. Тому що ми бачимо безпрецедентні сплески в Європі”, – сказав керівник Центру економіки охорони здоров’я KSE Юрій Ганіченко.

Але досягнутий рівень вакцинації пом’якшить наслідки цього спалаху: госпіталізацій і смертельних випадків буде набагато менше.

Щодо другої половини року, то спрогнозувати цей період поки що складно, все буде залежати від рівня імунізації населення України.

“Важливо і те, як будуть між собою взаємодіяти різні штами. Чи будуть вони витісняти один одного. Чи будуть з’являтися нові мутації і якщо так, які характеристики вони матимуть”, – пояснив експерт.

Аналітики Українського центру охорони здоров’я (UHC) припускають, що вже влітку захворюваність в Україні піде на спад. Проте восени знову відбудеться зростання.

Тут можливі три сценарії розвитку епідемічної ситуації.

Перший сценарій – адаптація. Може так статися, що коронавірус адаптується до свого носія. Це призведе до більшої кількості нових випадків захворюваності, але перебіг інфекції буде набагато легшим.

Другий сценарій – стагнація. Вірус не адаптується до носія, але і нових варіантів не видасть. Тоді новий спалах захворюваності буде схожий на осінній 2021 року. Знову ж таки, рівень вакцинації допоможе трохи збити госпіталізацію і смертність.

Третій і найбільш небажаний сценарій – загострення. З’явиться новий, небезпечніший варіант, за якого вакцинальний захист може виявитися менш ефективним. До слова, про це попереджають і експерти ВООЗ, на думку яких, стрімке поширення варіанту Омікрон може спровокувати появу нових смертельно небезпечних Covid-штамів.


173